Teine slastice i peciva: Utopljenici

Tijesto:

500 g

glatkog brašna

2

jaja

5 g

soli

25 g

svježeg kvasca

1 dl 

mlijeka

1 dl 

ulja

1 žlica

šećera

Posip:

150 g

šećera

60 g

oraha


Zagrijte mlijeko na vatri, dodajte razmrvljeni kvasac, i žlicu šećera. Kad se kvasac digne, maknite sa vatre.

U zasebnu zdjelu stavite brašno, sol, jaja, ulje te dodajte mješavinu mlijeka i kvasca. Miksajte 5 do 10 minuta dok tijesto postane homogeno. Tijesto stavite u kuhinjsku krpu i svežite u čvor, te stavite u zdjelu napunjenu do pola vodom sobne temperature. Pustite da stoji sve dok se ne izdigne na površinu (45 do 60 minuta). Izvadite tijesto iz krpe, otkinite komadiće i formirajte u veće kifle te uvaljajte u smjesu koju ste prethodno pripremili – nasjeckani, ne presitno, orasi pomiješani sa šećerom. Kako bi orasi i šećer što bolje ušli u smjesu, kiflu na samom kraju lagano zavrtite.

Položite na pleh obložen papirom za pečenje i pecite na 180° C dok lagano ne počnu dobivati boju, a šećer se počne karamelizirati (otprilike 15 minuta). Vrlo je bitno je da ih ne prepečete jer onda orasi izgore i kiflice budu pretvrde. Pustite ih da se malo ohlade, ali ne previše jer su najbolji još topli!
Tea Mamut diplomirana je slastičarka i kulinarski šef za slastice i pekarske proizvode s iskustvom rada u restoranima s Michelin zvijezdama. Rođena u Splitu 1987. godine, nakon završene srednje škole odlazi u SAD na školovanje na prestižnom Culinary Institute of America. 
S diplomom i iskustvom koje je stekla u SAD-u, radi u nekoliko restorana visoke kuhinje u New Yorku, Njemačkoj i Aziji, radi za Olimpijske igre u Londonu 2012., te u Hrvatskoj osmišljava liniju slastica Good Sweets. Nakon nekoliko godina provedenih na studiju i rada širom svijeta, želi se vratiti u Hrvatsku kao bazu za nastavak karijere.
Prilog u Subotom ujutro joj je prvi samostalni televizijski projekt.