Snijeg u veljači je vijest? Da, ako je obilan!

I najnovije prognoze potvrđuju prošlodnevne najave novih obilnijih oborina, i kiše i snijega, ponegdje već danas, te posebice sutra i u petak! A osim snježnog pokrivača, nevolje u prometu nekima će prouzročiti i vjetar!

Kiša, snijeg...

Već jučer je mjestimice bilo obilnije oborine, primjerice u Čilipima, gdje je motritelj jutros izmjerio 34 litre kiše po četvornome metru u posljednja 24 sata, a u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj bilo je snijega, pri čemu se snježni pokrivač ponegdje povećao i za desetak centimetara, kao primjerice u Gospiću, gdje ga je jutros 32 cm, i Begovu Razdolju, gdje ga ima više nego na Zavižanu, čak 109 cm (http://teletekst.hrt.hr/?str=458-01).Pozor – četvrtak, petak!

Još obilnije oborine bit će danas, te osobito tijekom četvrtka i petka, kada će u većini mjesta gorske Hrvatske, ponajprije Gorskoga kotara i sjeverne Like, vrlo vjerojatno pasti i više od 50 cm novog snijega. Deblji snježni pokrivač stvarat će se gotovo diljem središnje Hrvatske, pa će se već možda u četvrtak navečer te gotovo sigurno u petak ujutro u mnogim mjestima mjeriti i više od 15 cm, u petak ujutro i više od 25cm, a u subotu ujutro vjerojatno većinom više od 35 cm.
Najmanja vjerojatnost snijega je u istočnoj Hrvatskoj, posebice u Podunavlju, gdje bi snijeg čak mjestimice mogao i sasvim izostati, kao i u nizinama unutrašnjosti Dalmacije, dok će ga na njezinim višim nadmorskim visinama vrlo vjerojatno biti.

Vjetrovito!Već danas je na Jadranu prilično vjetrovito, a sutra će biti i vjetrovitije! Na sjevernom dijelu puhat će jaka i olujna, ponegdje i orkanska bura, koja će snježne pahulje donositi i do otoka, a na južnom dijelu podjednako jak istočnjak i jugo. U petak će biti malo povoljnije, ali i dalje uz često jak vjetar.

I u unutrašnjosti će sutra i u petak biti jakog, mjestimice na udare i olujnog vjetra koji će osobito u gorju stvarati i snježne zapuhe.MeteoAlarm!

Podrobnija upozorenja na opasne vremenske pojave prognostičara DHMZ-a (www.meteo.hr) za sutra, i to zbog vrlo velike vjerojatnosti obilnog snijega u gorskoj Hrvatskoj i na širem karlovačkom području, već postoje na stranicama MeteoAlarm sustava (www.meteoalarm.int), a poslije ponoći pojavit će se i za petak, kada bi posebice ujutro moglo biti i znatnijih problema u prometu.
Naravno, upozorenja će biti i u emisijama Vrijeme, na HTV1  (http://www.hrt.hr/enz/live/htv1/), koje danas priprema dr. sc. Nataša Strelec Mahović, voditeljica Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a za pomorce su važna i upozorenja prognostičara Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a (http://radio.hrt.hr/emisija/vremenska-prognoza/904/ http://teletekst.hrt.hr/?str=456-01).Od nedjelje stabilnije, ali hladnijeDo subote se temperatura zraka neće odviše mijenjati, i bit će slične današnjim vrijednostima (http://teletekst.hrt.hr/?str=453-01), a tijekom vikenda, uz manje oblačne noći najniža će se temperatura u većini krajeva unutrašnjosti spuštati na oko -5°C, početkom sljedećega tjedna u mnogim mjestima vjerojatno i ispod -10°C, osobito u gorju. I na Jadranu će biti minusa, već tijekom vikenda na sjevernom dijelu, a zatim i ponegdje na dalmatinskoj obali... Uostalom, veljača je...

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a
4. veljače 2015.