Pusić se sastala s iranskim kolegom Zarifom

Drugi dan službenog posjeta Iranu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić započeo je sastankom s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.


Foto: Facebook Ministarstvo vanjskih i europskih poslova

Vašim posjetom ojačat će se bilateralni odnosi između naših dviju zemalja, a Hrvatska je za nas vrlo važna i kao članica Europske unije, kazao je Zarif. Pusić je izrazila zadovoljstvo posjetom koji se događa u vrlo važnom trenutku za međunarodne odnose, od stanja u regiji do iranskih nuklearnih pregovora, za koje je izrazila uvjerenje da su se stekle okolnosti za njihov uspješan završetak, za što se Hrvatska snažno zauzima, kaže se u priopćenju.

Spomenula je važnost borbe protiv terorizma i ekstremizma, a zauzela se i za jačanje gospodarske suradnje. Zarif je, pak, istaknuo važnost intenziviranja gospodarskih odnosa, i bilateralnih s Hrvatskom i onih između Irana i ostalih država članica EU-a. Također, je ustvrdio kako je "Hrvatska prijatelj Irana unutar EU-a". 

Ovo je bio drugi susret hrvatske ministrice s iranskim kolegom. Prvi put susreli su se 2013. na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, a oboje će sudjelovati i na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Münchenu od 6. do 8. veljače.