'Lukava diplomatkinja' pobijedila 'ratobornog premijera'

U neočekivano tijesnoj utrci Hrvatska je dobila prvu predsjednicu, piše New York Times, a Die Welt smatra da izbor nove predsjednice neće pridonijeti poboljšanju stanja u zemlji jer je 'ovu lukavu diplomatkinju na predsjedničku dužnost dovelo samo razočaranje vladom i vladin neuspjeh'.

Izbori su održani u klimi dubokog pesimizma kad je u pitanju hrvatsko gospodarstvo. Najmlađa članica Europske unije ima jedno od najslabijih gospodarstava, nezaposlenost je gotovo dvadeset posto, a među mladima 41,5 posto, piše NYT. U pobjedničkom govoru Grabar Kitarović iz oporbene Hrvatske demokratske zajednice dala je naslutiti povratak nacionalističkoj politici kakva je zemljom dominirala u vrijeme raspada Jugoslavije, ocijenio je NYT.

Svojom je pobjedom nova predsjednica kaznila vladajuće socijaldemokrate koji su se pokazali nesposobnima zemlju izvesti iz krize, ocijenio je France Presse. Prije samo nekoliko tjedana nitko nije predviđao ovakav razvoj događaja, a sad na čelo države, prvi put nakon 1999. dolazi osoba iz konzervativne stranke, kaže talijanska ANSA. Trijumf Kolinde Grabar Kitarović ojačao je poziciju glavne konzervativne stranke uoči parlamentarnih izbora krajem 2015., prenosi njemačka agencija dpa. Glavno je sad pitanje može li, kako ga naziva dpa, 'ratoborni' socijaldemokratski premijer Zoran Milanović izdržati do kraja mandata.

Nova predsjednica iz desnoga centra u ponedjeljak je već dala naslutiti da kani pozvati na odgovornost socijaldemokratsku vladu kad je u pitanju gospodarstvo, što znači, piše Reuters, da zemlju uoči parlamentarnih izbora čekaju mjeseci napete kohabitacije. Deutsche Welle piše kako većina njemačkih medija izbor HDZ-ove kandidatkinje smatra neočekivanim, ali znakovitim. Frankfurter Allgemeine Zeitung piše kako je 'konzervativna Grabar Kitarović neočekivano pobijedila, a najveća oporbena stranka želi njezin uspjeh iskoristiti za osvajanje vlasti na parlamentarnim izborima.

Austrijska agencija APA piše kako politički promatrači očekuju skoru promjenu vlasti nakon "šamara" koji je vladajuća stranka doživjela na predsjedničkim izborima.