Kandidati pozdravljaju Bozanićevu poruku

Točno je sedam dana do predsjedničkih izbora. Kardinal Bozanić porukom je pozvao vjernike da budu odgovorni i izađu na izbore.

Budući predsjednik ili predsjednica treba služiti hrvatskom društvu, prednjačiti domoljubljem i kršćanskim vrijednostima, zauzimati se za pravo na život od začeća do smrti i nikako ne smije zaboraviti na branitelje. Kaže to kardinal u pismu koje se danas vjernicima čitalo s oltara. Ali ne mora, ističe Bozanić, biti savršen.

Nemojte tražiti idealnu osobu za tu važnu i časnu službu, jer se možete obeshrabriti. Životna realnost od nas traži da budemo mudri i razboriti te da biramo onu osobu koja nam se u ovom povijesnom trenutku čini boljom. I zato bi, piše kardinal, ne izići na izbore, bio svojevrstan grijeh.

Poruku s oltara podržao je i predsjednik Ivo Josipović. Vidi se i u karateristikama koje Bozanić ističe. Jesam li domoljub, jesam, jel brinem o braniteljima, brinem, jel brinem o Hrvatskoj, brinem, jel brinem o ljudima koji su nevolji, brinem, mogao bi ići sad po detaljima, ono što znamo ja sam agnostik

Korektnim smatra što Bozanić nije od budućeg predsjednika ili predsjednice tražio da bude vjernik.

Ljude prema vjeri ne dijeli ni Kolinda Grabar Kitarović, koja se u kardinalovoj poruci također prepoznala. Drago mi je da je pozvao ljede da izađu na izbore, zato što je bitno da to građansko pravo svi ostvarimo, a isto tako u opisu svega što se traži od budućeg kandidata tu isto prepoznajem i sukladan je mojem programu.
No, nije, smatra, sukladan Josipovićevom programu. Ne prepoznajem ga kao osobu koja može nastaviti voditi državu zato što pet godina nije činio ništa i ne vidim rezultate njegova rada, rekla je Kolinda Grabar Kitarović.

Da kardinal ima pravo reći što misli, smatra Ivan Sinčić, no poziva građane da ne slušaju ničije savjete. U našoj zemlji je 90 posto katolika, međutim očito građanima ne smeta kada su izabrali predsjednika Josipovića koji je agnostik, ne smeta im što on nije jedan od većine. Pa je nabrojio vlastite vrijednosti.

Ja sam vjernik, ali to je moja osobna stvar i ne mješam to u politiku, prije svega promičem univerzalne civilizacijske vrijednosti, moral, suosjećanje, pomoć drugim ljudima, solidarnost, to sam radio prije, to ću raditi i ubuduće, takav ću i ostati, rekao je Sinčić.

A dalje od medija danas je ostao Milan Kujundžić. Nije bilo službene kampanje, pa ni odgovora na pitanja novinara.