Hrvatska u Prvom svjetskom ratu - novi dokumentarni serijal


Od 5. studenog, srijedom na HRT1 oko 20.15, dokumentarna serija


Hrvatska u Prvom svjetskom ratu novi je dokumentarni serijal koji se od 5. studenog počinje prikazivati na Prvom programu Hrvatske televizije. U četiri epizode vodit će vas kroz vojne i političke događaje toga vremena, pružajući uvid u atmosferu koja je prethodila Velikom ratu, uzrocima i tijeku ratnih zbivanja te sudbini Hrvatske i Hrvata u njemu. 


U serijalu su korišteni materijali iz Filmskog arhiva Austrije među kojima su i dosad neprikazane snimke iz toga doba. Ratni događaji su predstavljeni i igranim scenama kojima su ilustrirane uspomene hrvatskih vojnika sačuvanih u memoarskim zapisima toga vremena. „Ukupno je sačuvano 40-ak zapisa Hrvata koji su sudjelovali kao vojnici u Prvom svjetskom ratu. Izbor iz njihovih memoara poslužio je kao predložak za igrane scene koje nas vode kroz ratni dio serijala.“ dodaje redatelj i koscenarist Krešimir Čokolić.Pripreme i produkcija trajali su više od godinu dana, a igrane scene snimane su na lokacijama u Hrvatskoj, Bosni, Austriji i Mađarskoj te zaokružene snimanjem u Versaillesu pored Pariza, gdje je zaključen Veliki rat.

5. studenog - Put prema ratu
Prilike u svjetskoj politici početkom 20. stoljeća upućuju na veliku nepomirljivost svjetskih sila.

Politikom Srbije prema Bosni i Hercegovini carska Rusija ulazi duboko u geopolitički prostor Austro-Ugarske. Hrvatska, iako sama nesvjesna svih dometa panslavenske agresije, također je uvučena u prostor nesigurnosti.

                         Nakon atentata u Sarajevu stvoreni su svi preduvjeti za rat. Kroz sjećanja naših mobiliziranih vojnika, sačuvanih u memoarskoj literaturi, ulazimo u događanja Prvog svjetskog rata.

12. studenog - 1914.-1915.
Iako na početku, napadom Austro-Ugarske vojske na Srbiju, rat djeluje kao borba Golijata protiv Davida, vojska crno-žute monarhije najslabije je opremljena vojska u usporedbi s drugim velikim silama.

Počevši od neuspješnog napada na Srbiju 1914. do prodora ruske vojske do Karpata, hrvatske jedinice dijele teške bojeve 1914. godine. Tek se u 1915. godini stabilizira bojišnica u Galiciji i Bukovini, te krajem godine Srbija pada. Svejedno, ulaskom Italije u rat, na strani Antante, ratnim strahotama ne vidi se kraj.

Scenarij:  Krešimir Čokolić i Filip Hameršak
Montaža:  Damir Horvatek
Redatelj:  Krešimir Čokolić
Direktor fotografije:  Damjan Petrović
Producenti:  Miroslav Rezić i Sanja Ivančin