Svima prihvaćena jamčevina - osim Bandiću koji je ponudio premalo

Sudac istrage zagrebačkog županijskog suda Zdenko Posavec prihvatio je jamčevine za sve osumnjičene u aferi Agram, osim zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, potvrdila je zamjenica ravnateljice USKOK-a Ksenija Krizman. Dodala je kako će se USKOK žaliti na ovu odluku. O tome će odlučivati izvanraspravno vijeće. Postane li odluka pravomoćna osumnjičenici će prije odlaska iz Remetinca na račun suda morati položiti dogovoreni iznos ili 'založiti' ponuđene nekretnine, nakon čega će ih sudac istrage ponovno pozvati na ročište na kojem će morati obećati da na slobodi neće utjecati na svjedoke ili ponoviti nedjelo. Do tada osmorica okrivljenika kojima je danas odobrena jamčevina ostaju u istražnom zatvoru.Foto: Jurica Galoic/PIXSELL


Zagrebački gradonačelnik je, prema riječima Vladimira Terešaka, odvjetnika trećeosumnjičenog Branka Mihaljevića, prema ocjeni suca ponudio premalu jamčevinu. Radi se navodno o 5,8 milijuna kuna, kako je prenio Tportal, tj. o hipoteci na kuću Bandićeva prijatelja. Bandićevi odvjetnici po izlasku iz zgrade suda nisu željeli davati izjave. Bandićeva imovina je blokirana a očekivana vrijednost jamčevine bila je od 10 do 20 milijuna kuna. Bandić u zatvoru ostaje i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Foto: Marko Lukunic/PIXSELL


Još tijekom ročišta iz sudnice je izašao odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević. Kazao je kako je u ime svog klijenta zatražio da mu se odobri jamčevina u iznosu od 2,4 milijuna kuna. Ljubičić je prošlog tjedna dao i ostavku na dužnost predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga kako bi se otklonila mogućnost ponavljanja djela. Iz istog je razloga ranije ostavke na sve funkcije u tvrtkama u kojima ima vlasnički udio podnio i Pripuz. Miljević je dodao kako su Bandićevi odvjetnici tražili da se o njegovom pritvoru odlučuje na kraju.

I odvjetnik Vladimir Terešak, koji zastupa direktora građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branka Mihaljevića što je za obranu sa slobode ponudio nekretnine vrijedne 4,2 milijuna kuna, kazao je kako je uvjeren da će sud prihvatiti ponuđene jamčevine. No, dodao je kako smatra da će se Uskok ponovno žaliti ukoliko jamčevine budu odobrene, zbog čega će osumnjičeni u Remetincu morati provesti još barem tjedan dana.

Novo ročište sudac Zdenko Posavec zakazao je nakon što je izvanraspravno vijeće iz 'procesnih razloga' ukinulo ranije rješenje o određivanju istražnog zatvora Bandiću i ostalim osumnjičenicima, ali i potvrdilo da se uz jamčevine sa slobode mogu braniti vlasnik CIOS-a Petar Pripuz, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco i direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus.

VIDEO: Pripuz, Laco i Markus izašli iz Remetinca

Uz Bandića, Ljubičića, Mihaljevića i trojicu kojima je prihvaćeno jamstvo u Remetincu su završili i gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum te glavni tajnik Zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović. Istragom je obuhvaćeno ukupno šesnaest osoba i dvije tvrtke, a pritvor nije zatražen ni određen za dvije Bandićeve suradnice Ines Bravić i Koraljku Rožanković Uremović, kao ni za voditelja Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutina Kosića te direktora Plinare Antu Dodiga.

Tužiteljstvo najavljuje blokadu imovine i ispitivanje najmanje 270 svjedoka tijekom istrage, što može potrajati mjesecima. U svim navodnim Bandićevim nedjelima, gradonačelnika se sumnjiči da je oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i Državni proračun. Ukupnu 'štetu' tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna.