Bandiću i suradnicima istražni zatvor; Pripuzu i Laci sloboda nakon što aktiviraju jamstva

Sudac istrage Zdenko Posavec odredio je jednomjesečni istražni zatvor za zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i deset njegovih suradnika, s tim da će Miro Laco na slobodu nakon što uplati 100 000 kuna jamčevine. Jamčevina je prihvaćena i Petru Pripuzu - u iznosu od 7,5 milijuna kuna. I Pripuz i Laco idu u Remetinec dok se jamčevine ne realiziraju.

Dakle sva dvanaestorica idu noćas u Remetinec: Milan Bandić, Slobodan Ljubičić, Petar Pripuz, Branko Mihaljević, Ivan Tolić, Ivan Markuš, Filip Čulo, Miljenko Benko, Vidoje Bulum, Miro Laco, Zdenko Antunović i Željko Horvat.

Nakon što su u tužiteljstvu iznijeli svoju obranu, na slobodu su pušteni - pomoćnica pročelnice Gradskog ureda za imovinskopravne poslove i imovinu Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove Gradskog ureda za imovinu Koraljka Rožanković Uremović, voditelj Holdingove podružnice za upravljanje sportskim objektima Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Kako piše Jutarnji list, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović izravno su teretile Milana Bandića da je dogovarao spornu zamjenu zemljišta između Grada Zagreba i tvrtke Bramgrad projekt.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik iznenađen je i razočaran odlukom. Smatra da odluka nije utemeljena te da je riječ o politički montiranom procesu.

Odvjetnik Veljko Miljević, koji zastupa predsjednika uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića, kazao je da nikada nije sreo takav nerazmjer kaznenog djela i popratnih mjera. Ovo nisu teška kaznena djela, šteta nije utvrđena, predložena jamčevina nekoliko je puta veća od navodne štete, kazao je Miljević. Dodao je da su tijela kaznenog progona u ovom slučaju povrijedila i Ustav, jer nema korelacije između težine kaznenih djela i pritvora kao najstrože mjere. 

U aferi "Agram" 16 osumnjičenih - ukupna šteta 20 milijuna kuna

Uskok je za desetoricu tražio određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti da bi na slobodi mogli utjecati na svjedoke ili dokaze, ali i da bi mogli ponoviti kazneno djelo. Izuzetak su bili Branko Mihaljević i Zdenko Antunović čije je zatvaranje tužiteljstvo tražilo samo zbog utjecaja na svjedoke.

Gradonačelnik Bandić i ostalih 11 optuženika dovezeni su oko 12.30 na Županijski sud nakon što su drugu noć proveli u PNUSKOK-ovim prostorijama na zagrebačkim Oranicama. Ročište na kojem su saslušavani odmah je na početku prekinuto na sat vremena na zahtjev svih okrivljenih i njihovih odvjetnika jer nisu dobili pismeno obrazloženje USKOK-a o razlozima zbog kojih se traži pritvor. Nakon što im je podijeljen dokument te su ga odvjetnici proučili, ročište je nastavljeno oko 15 sati.

                   

Krsnik napao DORH, Jovanovića i Lesara - video

Milan Bandić po svom je odvjetniku Krešimiru Krsniku poručio kako neće dati ostavku. Javno pozivam DORH i USKOK da objave činjenični opis djela koja se mom klijentu stavljaju na teret, rekao je Krsnik te pozvao zastupnike Željka Jovanovića i Dragutna Lesara da se ne skrivaju iza svojih imuniteta kako bi bili podložni njegovoj tužbi.


                   


Nobilo: 'Rekli su da je ovo suđenje zasjenilo ono u Njemačkoj, pa sam preselio' - video

Čemu hajka, borit ćemo se do kraja, smiješno je i sramotno što se Petru Pripuzu stavlja na teret. On ima dvije tisuće zaposlenih i cijeli život stvara. Dokažite da su krivi, a onda im oduzmite slobodu, kazao je Pripuzov odvjetnik Mate Matić uoči ročišta. Na sudu se pojavio i Anto Nobilo, koji se priključio Pripuzovu timu. Pravno imamo dobre šanse. Ovo privođenje nije bilo potrebno, htio bih da se kompletira cijela dokumentacija i uključe svjedoci. Moj branjenik ima šanse jer se očitovao na sve, izjavio je odvjetnik Slobodana Ljubičića Veljko Miljević.


              

Tko je sve osumnjičen u USKOK-ovoj akciji Agram

USKOK je objavio rješenje o provođenju istrage nad 16 okrivljenika i dva trgovačka društva u sklopu antikorupcijske akcije "Agram". Pod istragom je dodjela posla zbrinjavanja otpada C.I.O.S.-u bez natječaja, zamjena gradskog zemljišta radi materijalne dobiti Bramgradu, nezakonito financiranje Bandićeve predsjedničke kampanje s kraja 2009. i početka 2010. godine te nezakonita zapošljavanja i korištenja službenih vozila. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. USKOK nije zatražio pritvor za četvero osumnjičenih. Rješenje USKOK-a u cijelosti možete pročitati ovdje.


                    


Na vrhu piramide osumnjičenih, nakon Milana Bandića, nalazi se predsjednik uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić te Petar Pripuz, a slijede gradonačelnikov savjetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavu Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, zamjenica pročelnice gradskog Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bravić, načelnica Odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt Branko Mihaljević, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, pročelnik Bandićeva ureda Miro Laco, glavni tajnik Zagrebačkoga športskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić te direktor Plinare Ante Dodig.

Jučer su jedan po jedan dolazili u sjedište USKOK-a gdje je cijeli dan trajalo ispitivanje. Posljednji je ispitan Bandić. Odbacio je sve optužbe i bilo kakvu povezanost s korupcijom u gradskoj upravi i Zagrebačkom holdingu, izjavio je njegov odvjetnik Krešimir Krsnik. Novinari su uočili da je nasmiješen vraćen u pritvor i da je jedan od rijetkih koji lice nije prekrivao rukama.  

Zasad nije jasno kako će Bandićev boravak u Remetincu utjecati na funkcioniranje grada. I dok njegova zamjenica Sandra Švaljek tvrdi da u Zagrebu sve službe uredno rade, šef gradskog SDP-a Davor Bernardić misli da su uhićenja dovoljno dobar razlog da se razmisli o prijevremenim izborima.