I dalje toplo - nakon sunčanog vikenda, ponovno oblačnije

Ovotjedno kišno razdoblje danas će u većini Hrvatske završiti, ali iznadprosječna se toplina nastavlja, osobito do srijede.

Novi temperaturni rekordi

Jutra sljedećih dana neće biti topla kao prošla, uključujući i današnje, koje je ponegdje, primjerice na meteorološkoj postaji Zagreb Maksimir (www.meteo.hr), uz 16°C, bilo kao nikada do sada sredinom listopada u povijesti mjerenja, od 1949. godine. I ne samo današnje jutro, nego je i srednja najniža temperatura zraka prošlih tjedan dana rekordno visoka, a od 1. do 16. listopada u Maksimiru je samo 2000. godine bilo tako toplo kao ove godine. I srednja najviša temperatura zraka je iznimna. Prošlih je desetak dana u Maksimiru bila kao nikada do sada, vrlo vjerojatno i još barem mjestimice u kopnenom području, dok je na Jadranu u ovom dijelu listopada bilo i toplije, u Splitu, primjerice, posljednji puta 2001. godine.

Nastavak topline

Premda su do kraja listopada ostala gotovo dva tjedna, već sada se može tvrditi kako će srednja mjesečna temperatura zraka biti viša od uobičajene, ponegdje i znatno. I to ne samo zbog dosadašnje topline, nego i zbog sljedećih tjedan dana, koji će također biti relativno topli, iako u većini Hrvatske manje nego prošlih. Unatoč u kontinentalnom području sve vjerojatnijem mrazu, listopadu neprilične hladnoće vrlo vjerojatno neće biti ni u posljednjih tjedan dana ovoga mjeseca.

U sljedećem tjednu ponovno kiša

No, bit će kiše, nakon ove danas poslijepodne, na dijelu sjevernog i srednjeg Jadrana još i sutra ujutro, gdjegod već u utorak, te posebice u srijedu, kada mjestimice ponovno može biti i obilnijih pljuskova, ponajprije na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. U tim je područjima i u ovome tjednu, očekivano, bilo najkišovitije – u Delnicama i riječkoj zračnoj luci od ponedjeljka ujutro do jutros palo je oko 200 litara kiše po četvornome metru, a iznad 100 su izmjerili i motritelji u Crnom Lugu pokraj Risnjaka, te u Kukuljanovu, Bakru i Rijeci. Zamjetnije kiše, oko prosječne količine za cijeli listopad, pa i više od nje, u ovome je tjednu bilo, i još će danas biti, i ponegdje u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, primjerice u Karlovcu, Daruvaru, Virovitici i Osijeku.

'Nestalno se vrijeme ustalilo'

Premda u nastavku mjeseca gotovo sigurno neće biti dugotrajnog razdoblja suhog i stabilnog vremena, kakvo je u mnogim krajevima Hrvatske bilo prije ovotjedne kiše, a rijetko, primjerice u Dubrovniku, još traje, neće baš svaki dan biti ni promjenljivo, uz mjestimičnu kišu. Stoga neće vrijediti ona, u nekim meteorološkim krugovima čak pomalo legendarna rečenica: Nestalno se vrijeme ustalilo, koju je volio govoriti pokojni mr. sc. Dražen Glasnović (21. ožujka 1945. – 19. listopada 2003.), dugogodišnji djelatnik DHMZ-a, suradnik HRT-a, šahist, tekstopisac, skladatelj... U nedjelju će biti već 11 punih godina kako ne prognozira vrijeme, ali neki rezultati njegovog istraživanja i danas pomažu meteorolozima u svakodnevnom radu... A i mogu se slušati njegove pjesme, primjerice Ljubavi, ljubavi, s kojom je pokušao otići čak i na Euroviziju 1972. godine, ili Zajedno, koju je Drago Mlinarec snimio za Radio Zagreb još 60-tih godina prošlog stoljeća.

Prognoza za vikend

Manje o prošlosti, a više o budućnosti, posebice podrobnoj i vrlo pouzdanoj vremenskoj prognozi stabilnog, većinom suhog i sunčanog vremena tijekom vikenda te ponovno sve oblačnijeg početkom sljedećega tjedna, možete saznati u emisijama Vrijeme od Tanje Renko, dipl. ing., poslije Dnevnika 2 i Regionalnog dnevnika, kao poslije Noćne kavane.

Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a
Zagreb, 17. listopada 2014.