Kad već ljeto nije bilo po volji - mogao bi biti listopad!

Kad već ljeto većini nije bilo odviše po volji, to bi moglo biti vrijeme u listopadu – uglavnom suho i iznadprosječno toplo, posebice u nastavku ovog tjedna, te u prvoj polovini sljedećega.

Dan neovisnosti

Naravno, kao i do sada, poneku iznimku, pa i prigovor ovoj općenitoj prognozi, teško će biti izbjeći. Prošlih dana, u većini Hrvatske relativno suhih, ponegdje je bilo i kiše, posebice na srednjem i južnom Jadranu, u Komiži, primjerice, čak 30 litara po četvornome metru u samo nekoliko sati, a mjestimice će je biti i danas, primjerice u Rijeci i okolici. Danas bi nekima na sjevernom Jadranu moglo smetati i umjereno jugo, a u nizinama kontinentalne Hrvatske mjestimična magla, posebice u istočnim krajevima. Temperatura zraka gotovo će posvuda biti viša nego jučer, uz iznimku jutarnje gdjegod u Dalmaciji, te poslijepodnevne oko Rijeke i u Gorskome kotaru.

Drugi dio tjedna!

Mnogima povoljne vremenske prilike nastavit će se i poslije praznika. Na Jadranu će prevladavati sunčano, a u nizinama unutrašnjosti će dojam vremena ponajviše ovisiti o duljini magle. Gdje će biti kratkotrajnija, najviša temperatura zraka bit će viša, većinom oko 25°C, a ni večeri i jutra neće biti hladni za prvu polovinu listopada, što se može uočiti i na priloženim slikama odstupanja od prosječne najniže i najviše dnevne temperature zraka na meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) Zagreb Maksimir i Split Marjana. I to odstupanja od prosječnih vrijednosti iz razdoblja od 1981. do 2010. godine.

Premda će temperatura zraka biti i znatno viša od prosječne, mala je vjerojatnost rušenja dosadašnjih rekorda u najvišoj dnevnoj temperaturi zraka, koji su u većini krajeva iznad 27°C, a ponegdje čak i 30°C, pa i viši, kao primjerice u Osijeku, Slavonskome Brodu, Karlovcu, Kninu, Rabu, Šibeniku, Makarskoj, Hvaru, Komiži, Pločama i Dubrovniku.

Još podrobnije o vremenu u Hrvatskoj i okolici sljedećih dana može se saznati u emisijama Vrijeme, poslije Dnevnika u podne, Regionalnog dnevnika i Dnevnika 2, te malo prije kasnovečernjih Vijesti iz kulture.

Zoran Vakula,
glavni meteorolog HRT-a
Zagreb, 8. listopada 2014.