'Alka' - dokumentarno-igrani spektakl

Duga tradicija Sinjske alke, koja se nalazi i na UNESCO-ovu popisu nematerijalne baštine, bit će prikazana u dokumentarnom igranom filmu 'Alka', koji je zajednički projekt Hrvatske televizije i Viteškog alkarskog društva.

Dva cara, četiri kralja, četiri predsjednika samo su dio mnogobrojne publike koja je iz godine u godinu gotovo tri stoljeća hrabrila alkare. Pripreme za taj veliki događaj u Sinju, koji se održava u spomen na veliku pobjedu nad Osmanlijama 1715., traju cijelu godinu. S koljena na koljeno prenose se priče o junaštvu, časti i tradiciji Sinjske alke koja je utkana u brojne sfere javnoga života.

Dio te bogate priče otkrit će se u visokobudžetnom filmu uoči 300. obljetnice te viteške igre. To će biti film u HD-u, radimo s pomoću high-speed kamere, bit će puno atraktivnih usporenih snimki. Najatraktivniji dio bit će igrano-rekonstrukcijski dio u kojemu ćemo rekonstruirati tursku opsadu Sinja, kazao je redatelj Dražen Žarković.

Uz rekonstrukciju tih događaja iz 18. stoljeća, film prati i osobnu priču jednog alkara, njegove pripreme i nastup na Alki, kazao je scenarist i urednik Vladimir Brnardić. Druga priča također je dokumentarna - Alka kao fenomen u sinjskoj krajini i Hrvatskoj i sve što se događa oko Alke kao vjerskog, povijesnog i političkog događaja, dodao je.

U 80 minuta filma koristit će se bogat fotografski i filmski materijal. A kako će film izgledati - moći ćete vidjeti dan uoči 300. sinjske alke - 8. kolovoza na HTV 1u 20 sati te putem streama na našem portalu.