VIDEO: SAD i partneri napali džihadiste - ekipa HRT-a na granici

Američki predsjednik Barack Obama, nakon prvog zračnog udara predvođenog SAD-om na džihadiste Islamske države (IS) u Siriji, poručio je da će se borba protiv IS-a nastaviti te da će zadobiti još snažniju međunarodnu potporu za ta akciju.

Još jednom, svima koji kuju zavjere protiv Amerike i nanose zlo Amerikancima mora biti jasno da nećemo tolerirati sigurna utočišta za teroriste koji prijete našem narodu, izjavio je Obama prije nego se iz Bijele kuće uputio u UN u New Yorku.

Podsjetio je da veličina koalicije protiv IS-a, koja sada broji nešto preko 40 zemalja, uključujući i pet arapskih zemalja koje su danas sudjelovale u zračnom udaru, pokazuje da borba protiv tih ekstremista nije samo američka borba.

Američka vojska je priopćila da je noćašnji američki zračni udar na IS, uz sudjelovanje arapskih zemalja, "tek početak" akcije međunarodne koalicije u cilju slabljenja džihadista i ostalih ekstremista.

Iz vojnih se izvora doznaje da su Saudijska Arabija, Jordan, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati sudjelovali u drugom i trećem valu napada.

I Australija se priprema za zračne napade, ali u Iraku. Australski ministar obrane David Johnston potvrdio je u Bagdadu da će osam bojnih zrakoplova njegove zemlje sudjelovati u zračnim napadima kako bi se na kraju uništila Islamska država.


Stanje na tusko-sirijskoj granici prati i ekipa HRT-a, Zoltan Kabok, Dario Kiš i Nino Zubović - video

Situacija na turskoj granici poprima obrise humanitarne katastrofe

Turska je zatvorila gotovo sve granične prijelaze prema toj zemlji, osim dva najveća Kilis i Cilvegozu kroz koje prolazi međunarodna humanitarna pomoć za Siriju. No i na tim graničnim prijelazima stanje je vrlo kaotično. Među ljudima je i velilki broj boraca Islamske države, koji se nakon liječenja u Turskoj pokušavaju vratiti na bojište.

Stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila komentirao je za podnevni Dnevnik  američke udare u Siriji te činjenicu da su hrvatski građani o ulasku u koaliciju doznali od američke strane, a ne od hrvatske Vlade.

Ako želi hrvatska Vlada dobiti podršku građana za ovakve aktivnosti, ipak bi s njima trebala komunicirati, trebala bi na vrijeme kazati ono što je hrvatska politika i zašto takvu politiku provodimo, naglasio je.

Na pitanje trebaju li hrvatski građani strahovati od moguće osvete terorista, odgovorio je kako je to posao sigurnosnoga sektora te je siguran da ga oni jako dobro rade u smislu da mogu spriječiti te opasnosti.