Vijeće HRT-a prihvatilo Izvješće o ispunjavanju Ugovora s Vladom

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo izvješće HRT-a o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s Vladom RH u 2013. Vijeće je zaključilo da HRT "u najvećem dijelu ispunjava Ugovorom propisane kvantitativne obveze".

Naime, prema tekstu aktualnog Ugovora s Vladom RH, HRT je dužan jednom na godinu dokazati da ispunjava zadana programska načela i javne usluge, stoga je Vijeće svoje mišljenje dalo na temelju Izvješća koje mu je o ispunjavanju obveza dao HRT.

Vijeće je također predložilo i nekoliko žurnih mjera u vezi s provedbom ugovora s Vladom, i to donošenje aneksa Ugovora kako bi se ispravile neke nelogičnosti, postavljanje jasnih pravila (metodologija, kriteriji), tromjesečni nadzor nad ispunjavanjem programskih kvota te fokusiranje godišnjeg izvješća na kvalitetu javne usluge HRT-a.

Predsjednica i pojedini članovi Vijeća iznijeli su i niz primjedbi.

Ovo je prva godina u kojoj se donosi mišljenje o ugovoru, dali smo niz preporuka, pokušali smo se zadržati na općim mjestima, rekla je predsjednica Vijeća Nina Obuljen Koržinek. Upozorila je i kako Vijeće nema dovoljan uvid u rad dopisništava te kako nije zadovoljno udjelima programa za djecu i mlade. Predsjednica Vijeća također je upozorila i na situaciju od prošle godine kada su, kako je rekla, neke emisije bile ukidane ili pokretane bez dovoljnog obrazloženja, stoga upozorava da se takva praksa ne ponovi u ovogodišnjoj jesenskoj shemi. Također, postoji prostor za bolju suradnju s domaćom audiovizualnom industrijom, a treba poboljšati informiranje o vlastitim sadržajima, rekla je Obuljen.

Član Vijeća Josip Jelić rekao je kako je dao suglasnost na ispunjavanje ugovora u dobroj vjeri. Sve primjedbe i kritike su u želji da HRT nastavi postizati rezultate ovako kako je krenulo. Sam ugovor nije dovoljno kvalitetan da bi mogao prikazati sve obveze i na primjeren način pokazati kvalitetu, ustvrdio je Jelić.

Članica Vijeća Neda Ritz rekla je kako u globalu HRT ispunjava ugovor, no ocjena ne može biti potpuno zadovoljavajuća. To se odnosi na neke emisije Informativnog programa, odnosno u pitanju su Dnevnici. Čestim izmjenama voditelja i urednika poljuljana je vjerodostojnost, stoga je zabilježen pad gledanosti, rekla je Ritz.

Član Ivica Maštruko iznio je primjedbe u vezi s nekim formulacijama. U svjetovnoj državi ne može biti zadatak javne TV promicanje religije, javna TV ne smije imati obvezu promicanja ideologije ni religije. Bilo bi normalnije da formulacije budu obveze poznavanja religije, ustvrdio je Maštruko.

Josip Jelić u nastavku sjednice osvrnuo se na izvještavanje o Crvenome križu tijekom nedavnih humanitarnih akcija za prikupljanje pomoći žrtvama poplava u Slavoniji. Kazao je kako je od 23. do 27. 6. postojala medijska hajka na Crveni križ. Funkcija javne TV je promicanje javnog dobra, poručite to pojedincima, ovo je zamolba da upozorite te ljude ako nemaju stvarnih argumenata, rekao je Jelić, istaknuvši kako ovo nije kritika upućena vodstvu HRT-a.

V.d. ravnateljice programa Marija Nemčić, odgovarajući na upit predsjednice Vijeća o emisiji TV kalendar, rekla je kako je ta emisija vrijedan izvor edukacije te kako su problemi nastali nakon promjene termina, odbacivši bilo kakve političke implikacije.

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman također je najavio kako će u srijedu biti organizirano izjašnjavanje kreativnog osoblja HRT-a o trojici kandidata za ravnatelja Programa HRT-a. Kandidati su Ilija Jandrić, Zvonko Varošanec i Saša Runjić. U petak je moguća odluka o imenovanju ravnatelja.