Nova oprema za centre u Splitu, Rijeci i Osijeku

Hrvatska radiotelevizija u sklopu projekta modernizacije proizvodnje programa nabavila je novu opremu za svoje centre u Splitu, Rijeci i Osijeku vrijednu 5,5 milijuna kuna kojom će tijekom slijedeća tri mjeseca biti zamijenjena dosadašnja.

Također, HRT je pokrenula natječajne postupke nabavke nove opreme i za ostale centre i to one u Puli, Šibeniku/Kninu, Zadru, Dubrovniku, Bjelovaru te Varaždinu/Čakovcu. Oprema za ove centre, ovisno o tijeku natječajnog postupka, očekuje se do jeseni, nakon čega slijedi njezina ugradnja.

Ukupno, riječ je o više od 50 novih kamera i kamkordera za rad u studiju i na terenu, prijenosnim i fiksnim nelinearnim montažama, kompaktnim režijama, sustavima za snimanje, emitiranje i pohranu sadržaja, kao i arhiviranje.

Novom opremom zamijenit će se u potpunosti postojeća analogna oprema stara u prosjeku 15-ak i više godina, novom opremom spremnom za rad u HDTV standardu i sustavu koji se temelji na razmjeni datoteka – poznatom kao  tapeless sustav.

Opremanjem centara mijenja se način rada, smanjuju troškovi, ubrzavaju radni procesi, izbacuju se kazete kao medij za snimanje te se otvara mogućnost veće mobilnosti ekipa na terenu jer će se prilozi već na terenu moći obraditi, poslati u centar koristeći infrastrukturu telekom operatera i odmah biti na raspolaganju za emitiranje na svim platformama HRT-a - radiju televiziji i webu.

Ovo je veliki tehnološki iskorak HRT-a nakon više godina kojim ćemo značajno unaprijediti proizvodnju programa i povećati njegovu tehničku kvalitetu. Tehnološka modernizacija HRT-a u punom je jeku, slijede daljnje nabavke nove opreme što će rezultirati povećanjem tehničke kvalitete programskih sadržaja a na korist krajnjeg korisnika, rekao je Duško Zimonja, Ravnatelj Tehnologije HRT-a.