Emisija EU izbori 2014. - Jesu li EU parlamentarci preplaćeni birokrati?

Večeras je Hrvatska televizija emitirala prvu od tri specijalne emisije EU izbori 2014.

Urednik i voditelj Branimir Farkaš s gostima u studiju potražio je odgovor na pitanje što za nas znači izbor europskog parlamentarca te koliko znamo o tome što zastupnici u Europskom parlamentu rade. 

Jesu li europarlamentarci preplaćeni europski birokrati? Bježe li hrvatski političari na dobro plaćena mjesta u Bruxellesu i Strasbourgu ili zaista žele nešto učiniti za Hrvatsku i svoje birače?

Koliko će ljudi izići na izbore i može li nam Europski parlament pomoći pri izlasku iz krize, govorio je prof. dr. sc. Anđelko Milardović. Napomenuo je da su europarlamentarci lojalni birokrati, i to stranci i parlamentarnoj skupini, no da ponekad postoje primjeri konstruktivne neposlušnosti kada su u pitanju nacionalni interesi države koju predstavljaju. Za narušavanje koncepta socijalne države prozvao je neoliberalizaciju i amerikanizaciju.

U emisiji je sudjelovala i predstojnica Ureda za informiranje Europskog parlamenta Violeta Simeonova Staničić, koja je naglasila kako je EU parlament upravo ono tijelo koje najviše brani socijalna prava. Vuk Vuković, mladi ekonomski analitičar, istaknuo je da je ovo prva i velika europska kriza no i da vjeruje kako će europska socijalna država preživjeti.

Savjetnica za zapošljavanje u EU Dinka Krčelić navelqa je kako više neće biti natječaja samo za zapošljavanje Hrvata, ali će hrvatski građani moći aplicirati za druge natječaje u konkurenciji s ostalim građanima Europske unije.

U emisiji su se uživo javljali HRT-ovi dopisnici iz Bruxellesa, Rima i Londona. Vera Tomašek, dopisnica iz Bruxsellesa, istaknula je kako se zna da u Europskom parlamentu ima mnogo preplaćenih europarlamentaraca, ali i isto tako mnoštvo onih koji rade po raznim odborima i po deset sati dnevno.

Tjedan dana kasnije, 13. svibnja na rasporedu je druga posebna emisija. 15. svibnja na HRT4 prenosimo debatu 5 kandidata za predsjednika Europske komisije, dok je posljednja posebna emisija 20. svibnja. Na dan izbora 25. svibnja HRT će posebnim programom pratiti tijek glasovanja i izbornu noć.

Cijelu emisiju pogledajte u videoprilogu.