"Moderna Hrvatska jamac je da se ovakvo zlo više neće ponoviti"

Kolonom sjećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika "Cvijet" u Spomen-području Jasenovac započelo je obilježavanje 69. obljetnice proboja logoraša iz ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac.

Dan sjećanja na žrtve holokausta - da nas ne obuzme zaborav

Uz preživjele logoraše, komemoraciji je nazočio i državni vrh - predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i predsjednik Vlade Zoran Milanović, predstavnici diplomatskog zbora, crkvenih zajednica, nacionalnih manjina, antifašističkih udruga, gosti iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Prisutnima se obratio premijer Zoran Milanović. U svom je govoru rekao kako mu je ondje uvijek teško govoriti jer je to podsjećanje na zlo u čovjeku. Ovi zločini nisu bili u ime naroda već u ime države koja nikada nije i neće postojati. Ta država imala je propise koje je prerevno počela provoditi prije Trećeg reicha i za to nema opravdanja, naglasio je Milanović.

Upitao je zašto je bilo potrebno ubiti ove ljude, zašto ih se nije moglo pustiti da odu kako su to činili čak i nacisti. Nikada to neću moći shvatiti. Neću moći shvatiti da se u Hrvatskoj palilo i ubijalo i prije napada Njemačke na Rusiju, naglasio je Milanović.

Rekao je kako ovakvo izravno ubijanje i istrebljivanje manjina Europa nije vidjela, ... a ovdje se to događalo. Ubojice i zločinci su odavno mrtvi, međutim oni koji danas šire simpatije prema onima koji su to činili, bude u ljudima zlo, naglasio je Milanović. Ova moderna Hrvatska jamac je da se ovo zlo više nikada neće ponoviti.

Oni koji su Hrvatsku željeli stvoriti na zločinu, učinili su zlo hrvatskom narodu

Predsjednik Ivo Josipović održao je dirljiv i snažan govor u kojem nas je sve pozvao da budemo čuvari  sjećanja na ljude koji ondje počivaju. Jasenovac je jedno od mjesta koji ostaju zauvijek u kolektivnom sjećanju iako je stvoreno s ciljem da bude mjesto zaborava, stratišta.

Predsjednik je naglasio kako se na ovom mjestu dogodio genocid koji nikada nećemo zaboraviti i koji nikada neće prestati boljeti. Rekao je kako su oni koji su Hrvatsku željeli stvoriti na zločinu, učinili zlo hrvatskom narodu. Zlo treba nazvati pravim imenom, suprotstaviti mu se i ne dozvoliti da se ikada više ponovi.

Josipović je naglasio i da sjećanje mora biti most koji nas povezuje u oprostu. Upozorio je i da zlo nije nestalo. Ono je tu, vreba, moramo paziti da se ne vrati i ponovi, rekao je. Govor je završio riječima: Čini se da ovaj cvijet najbolje zna koga čuva u svom korijenu - Slava im. 

Komemoracija se održava u znak sjećanja na 22. travnja 1945., dan proboja zatočenika iz jasenovačkog logora te u počast stradalim i preživjelim zatočenicima tog najvećeg koncentracijskog logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Od 1073 logoraša, koliko ih je 22. travnja 1945. bilo u logoru, u proboj ih je krenulo 600, a preživjelo samo stotinjak. Preostalih 473-oje, koji nisu krenuli u proboj, ubijeni su i spaljeni. Istog dana počeo je i proboj zatočenika Kožare, dijela logora u mjestu Jasenovcu. Od 167 zatočenika, proboj je preživjelo njih 11.

Koncentracijski logor Jasenovac od kolovoza 1941. do 22. travnja 1945. bio je logor smrti u kojem su ubijani muškarci, žene i djeca zbog svoje vjerske, nacionalne ili ideološke pripadnosti. Do sada je utvrđeno da je na desetak lokaliteta toga logorskog kompleksa ubijeno više od 83 tisuće osoba, od čega više od 20 tisuća žena te 20.101 dijete do 14 godina. Žrtve su bile Srbi, Romi, Židovi, Hrvati, antifašisti...

Iako Javna ustanova Jasenovac stalno radi na utvrđivanju broja žrtava, njihov konačan broj ostat će nepoznanica jer su mnogi od logoraša ubijeni čim su dovedeni, prije nego što su bili evidentirani.