Svjetski dan svijesti o autizmu

Kako je živjeti s vrlo složenim razvojnim poremećajem mozga, autizmom, znaju samo oni koji s autistima zaista i žive. U zemlji u kojoj na papiru imaju pravo na sve, a u praksi gotovo ni na što, većinom su prepušteni sami sebi.

Bila je to jedna od tema emisije HTV-a Hrvatska uživo, uoči Svjetskog dana svjesnosti o autizmu. Gosti su bili pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pomoćnica ministrice uprave za provedbu socijalne politike, organizaciju i nadzor ustanova Iva Prpić.

Kako dolazi do autizma, nitko ne zna točno, a najčešće upravo roditelji primijete prve pokazatelje. U videoprilogu donosimo priču o malom Jakovu te razgovor s gošćama u studiju.

U povodu Svjetskog dana svijesti o autizmu bit će potpisan Sporazum o suradnji između Fonda UN-a za djecu (UNICEF) - Ureda za RH i ministarstava socijalne politike i mladih, zdravlja te znanosti, obrazovanja i sporta.

Broj oboljelih od autizma u Hrvatskoj u posljednje se četiri godine utrostručio i sada ih je oko 12.000. Autizam je poremećaj u ponašanju koji se ne može ispraviti, ali uključivanjem u društvo - autističnu djecu može se usrećiti i olakšati im život. To je i moto ovogodišnjeg obilježavanja.