Prevlast javorova lista

Veliki led? Ruska opasnost? Ništa od svega toga. Kanada je potvrdila svjetsku dominaciju u svom sportu. Polufinale i finale bez primljenog pogotka. Kanada je obranila zlato iz Vancouvera, a najozbiljniji protivnik bila je... Latvija, u četvrtfinalu.
 

Puno se pričalo o velikom ledu na Olimpijskim igrama. Kanađani su ga iskoristili za svoju prednost. Oni imaju najbolje klizače, oni imaju najbolje igrače koji su jedini na ovom turniru gotovo uvijek igrali presing (forechek) u protivničkoj trećini.
 
Kliše napad je najbolja obrana, besprijekorno su primijenili. U utakmicama kada je bilo najvažnije (polufinale protiv SAD-a i finale sa Švedskom) četiri linije javorova lista su držale pak u protivničkoj trećini. Ono što je prošlo skinuo je Carey Price na golu. Četvrta navala Mike Babcocka bila je ravnopravna svakoj prvoj protivničkoj. I tu je ključ. Kanada je mljela protivnika strašnim ritmom od prve do zadnje minute gdje je svaka izmjena donosila jednako visoku energiju.
 
U finalu protiv Švedske apsolutna dominacija. Nakon sjajnog pogotka za 1:0 ponajboljeg Kanađanina ovdje Jonathana Toewsa na scenu je stupio broj 87. Kako se i očekivalo, najbolji igrač svijeta Sydney Crosby (#87), koji je u dosadašnjem dijelu turnira igrao momčadski, ali ne na razini renomea, u finalu je zabio drugi pogodak. Njegovo krilo iz Pittsburgha treći i to je bio kraj švedskih nadanja,ali to je bio  i revanš za bolni poraz iz Lillehammera 1994. godine. Švedska ovaj put nije imala velikog Petera Forsberga, a Crosby je donio ono što Paul Karya nije te 1994.

Kanađanke su uzele zlato, Kanađani također. Imaju jedan nacionalni sport,ali je zaista njihov.