Ivica i Janica najuspješniji brat i sestra u olimpijskoj povijesti

Dugo je trajalo istraživanje koji je zapravo doseg Ivičine osvojene medalje u petak... Nikada nijedan skijaš ili skijašica nije osvojio tri olimpijske medalje zaredom u istoj disciplini. Nikada do sad, a alpsko skijanje je u programu ZOI-ja od 1936., pogotovo ne istog sjaja poput Ivičina tri kombinacijska srebra u Torinu, Vancouveru i Sočiju.

Nijedan brat i sestra u povijesti Ljetnih i Zimskih olimpijskih igara nisu osvojili deset medalja s takvom raspodjelom odličja. Ukupno, Janica i Ivica imaju četiri zlatne i šest srebrnih medalja. Isti broj, ali slabijeg sjaja imaju talijanski trkači Giorgio i Manuela di Centa: četiri zlata, tri srebra i tri bronce, ali uz to polovica osvojenih odličja su u ekipnim, štafetnim utrkama.

Na Zimskim igrama prema sjaju odličja u odnosu na Janicu i Ivicu, ispred su samo Eric i sestra Beth Heiden, koji su na ZOI-ju u Lake Placidu 1980. osvojili ukupno pet zlatnih i jedno brončano odličje. Eric je do danas općenito sportaš s najviše zlata na jednim Zimskim olimpijskim igrama. Te iste, 1980. bio je prvi u brzom klizanju na 500, 1000, 1500, pet i deset tisuća metara.

Prvi brat i sestra osvajači olimpijske medalje bili su Englezi Lottie i William Dod u streličarstvu na LJOI-ju u Londonu 1908. Lottie je bila izvrsna tenisačica, Wimbledon je osvojila pet puta. To joj je pomalo dosadilo, odlučila je s bratom okušati se i u streličarstvu, što je za oboje rezultiralo olimpijskim medaljama.

U sve tri kombinacije – brat i sestra, brat i brat ili sestra i sestra u povijesti i Zimskih i Ljetnih olimpijskih igara Janici i Ivici nedostaje još samo jedna olimpijska medalja da bi prema broju osvojenih odličja bili doista jedini. U ovom trenutku ispred njih su talijanska braća Aldo i Nedo Nadi, koji su u mačevanju od 1912. do 1920. osvojili sve što se osvojiti moglo. A to je tada značilo devet zlatnih i jedna srebrna medalja. Doduše, šest zlata osvojili su kao dio reprezentacije Italije u ekipnom natjecanju, a u sablji na OI-ju 1920. jedino srebro osvojio je Nedo nakon što je u finalu pojedinačne konkurencije izgubio od brata Alde.

Najviše obiteljskih medalja u olimpijskoj povijesti osvojili su Šveđani Oscar i Alfred Swahn. Riječ je o ocu i sinu koji su u streljaštvu od 1908. do 1924. ukupno osvojili čak 15 medalja (6+4+5). Zanimljivo je i to što je Oscar postao i prvi olimpijski pobjednik sa 60 godina.

Na drugom mjestu s 14 medalja (7+2+5) je mađarska obitelj Gerevich u mačevanju. U svemu je prednjačio Aladar, koji je do danas jedini sportaš u povijesti Igara koji je šest puta zaredom dobio istu disciplinu (sablja momčadski) i to šest puta na šest uzastopnih Olimpijskih igara (od 1932. u Los Angelesu, zaključno s OI u Rimu 1960.). Ostatak je ostvarila Aladarova supruga Erna Bogen, njezin otac Albert te Aladarov i Ernin sin Paul Gerevich.

Sljedeća je američka obitelj Joyner u atletici. Osvojili su ukupno 11 olimpijskih odličja. Jackie Joyner-Kersee tri puta je bila olimpijska pobjednica u sedmoboju i skoku u dalj, uz jedno srebro i broncu. Sve to ostvarila od 1984. Do 1992. Brat Al 1984. u Los Angelesu bio je olimpijski pobjednik u troskoku. Florence Griffith udala se za Ala Joynera 1987., godinu prije njezine iznimne olimpijske kolekcije tri zlata (100, 200 m, štafeta 4x100 m) i jednog srebra u Seulu (štafeta 4x400 m). Četiri godine prije toga postala je i olimpijska vice-prvakinja na 200 m.

Prema ukupnom obiteljskom kriteriju broja osvojenih olimpijskih medalja Janica i Ivica Kostelić su na petome mjestu svih vremena s deset odličja, koliko imaju Talijani Aldo i Nedo Nadi u mačevanju (9+1+0) na četvrtoj te Giorgio i Manuela di Centa u skijaškom trčanju (4+3+3) na šestoj poziciji.

Jedna od najvećih obiteljskih olimpijskih zanimljivosti vezana je za njemačku obitelj Keller koja je u hokeju na travi od 1936. do 2012. osvojila ukupno pet zlata i četiri srebra. U tom pothvatu sudjelovali su Erwin, njegov sin Carsten, unuci Andreas, Floria i Natascha te Andreasova supruga Anke.

Prema broju obiteljskih zlatnih olimpijskih medalja uz već spomenutu braću Alda i Nedu Nadija (devet zlata u mačevanju), vrijedi istaknuti tenisačice Venus i Serenu Williams koje su od Sydneya 2000. do Londona 2012. osvojile ukupno sedam zlatnih medalja (od toga dvije pojedinačno) te slovačku braću Petera i Pavola Hochschornera koji su također počevši od Sydneya u olimpijsku kolekciju uvrstili ukupno šest zlatnih i dvije srebrne medalje u kanuu dvokleku.

Svi ovi podaci još jednom potvrđuju da su prema broju osvojenih medalja Janica i Ivica najuspješniji brat i sestra u cjelokupnoj olimpijskoj povijesti, a u sve tri opcije (brat-sestra, brat-brat, sestra-sestra) da bi prema broju osvojenih olimpijskih odličja bili ukupno najbolji treba im još jedna bilo kojeg sjaja.