Amerikanci sretni, Rusi platili ceh rijetkim pogreškama

Vrhunac prvog dijela hokejaškog turnira bio je ogled Rusije i SAD-a. Prepuna Boljšoj Arena, ogled starih znanaca, očekivanja navijača i cijele Rusije velik pritisak na leđima ruskih ledenih oklopnika.

Kada se na kraju pogleda cijela utakmica s odmakom od nekoliko sati, zaključak je da je Rusija bila bolja, ali je platila ceh  zbog rijetkih, no skupih pogrešaka.

Pavel Datcjuk je odigrao maestralnu utakmicu. S dva teška šuta matirao Jonathana Quicka. No sve to je bilo neutralizirano s dva pogotka Amerikanaca s igračem više. Oba nakon isključenja istog čovjeka – Aleksandera Radulova. Zločesti dečko ruskog hokeja je zaboravio da nije u KHL-u i da mu se to neće tolerirati. Preostala petorica članova dviju najboljih navala Rusije nisu imala niti jedno isključenje, a Radulov - dva.

Uz to, na samom kraju utakmice Tyutin je zakucao pak u mrežu. Suci su otišli pregledati snimku i vidjeli pomaknut gol za nekoliko centimetara. Pogodak nije priznat, utakmica je otišla u rulet produžetka, pa raspucavanja.

I tu je tek uslijedio spektakl sjajnih golova i još boljih golmanskih velemajstorija. Ipak, T.J. Oshie nije uzalud jedan od najboljih izvođača kaznenih udaraca na svijetu. Amerikanci su slavili usred Rusije i sretni i zadovoljni na korak su do direktnog plasmana u četvrtfinale i jednog dana odmora više od ostalih.

Treba spomenuti i tvrdu, discipliniranu Švicarsku na čelu sa sjajnim Jonasom Hillerom na golu, koji je i drugu utakmicu od tri završio s netaknutom mrežom. Svjetski doprvaci, Švicarci, pobijedili su već prilično stare i usporene Čehe sa 1:0.

A  ogledu titana iz prvog dijela teksta, prethodila je još jedna uzbudljiva utakmica.

Slovenija, Slovačka, Slovenija, Slovačka… pobjednik je Slovenija!!! Da, ovo je točna informacija, u ogledu zemalja koje mnogi strani izvjestitelji miješaju ovdje u Sočiju, Slovenija je pobijedila favorizirane Slovake 3:1. To je prvo iznenađenje ovog turnira i prva pobjeda za naše susjede.

Izuzetno disciplinirani i uporni Slovenci zabili su tri pogotka Halaku (Tičar, Razingar, Kopitar), dok je favorizirana Slovačka uspjela svladati Roberta Kristana pred sam kraj utakmice i tako razočarati bivšeg vratara Medveščaka, koji je bio vrlo blizu shutouta na Olimpijskim igrama.

Bio je to pravi primjer izvrsne timske obrane Anžea Kopitara i suigrača, koji su potpuno neutralizirali Mariana Hossu. Kada je Zdeno Chara bio na velikom ledu Boljšoj Arene uspješno su ga zaobilazili i uspjeli zabiti prvi gol preko Roka Tičara nakon odbijenog paka. Slovenija je tada imala igrača više.

Slovenci su iduća dva pogotka zabili  u igri pet na pet, što je samo potvrda dominacije.

Nastavljaju se prekrasni dani slovenskog sporta ovdje na 22. zimskim olimpijskim igrama.