Iustitia et pax: Na referendumu zaokružite "za"

Komisija Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Iustitia et pax poziva kršćane katolike i hrvatske građane, ljude dobre volje, da 1. prosinca izađu na prvi referendum građanske inicijative u slobodnoj i neovisnoj Republici Hrvatskoj i izjasne se za određivanje braka kao pravno uređene životne zajednice žene i muškarca.

U sjedištu HBK predstavili su izjavu o poštovanju braka i zaštiti obitelji, kao i o potrebi dijaloga države s crkvama i zajednicama uvjerenja o etičkim pitanjima od općeg dobra. Izjava, naslovljena U zaštitu braka i obitelji - o obitelji i prvoprosinačkom referendumu sastoji se od pet cjelina podnaslovljenih - glas za obitelj, lutanja politike, osobitosti institucije braka, važnost referenduma te dužnost dijaloga i uvažavanja vrijednosti.

Ističe se da se u pravnom smislu ništa ne mijenja unošenjem u Ustav definicije braka kao zajednice muškarca i žene, već se samo potvrđuje definicija braka kao zakonom uređene životne zajednice žene i muškarca iz odredbe čl. 5. Obiteljskog zakona iz 2003. godine. Tako se unošenjem u Ustav ustanova braka samo osnažuje, a to svoje stajalište Komisija potkrepljuje navođenjem više međunarodnih dokumenata i konvencija koje je RH prihvatila. Među njima je i Europska konvencija za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Vijeća Europe u kojoj u 12. članku stoji da muškarac i žena u dobi za sklapanje braka imaju pravo stupiti u brak i osnovati obitelj.

Za Komisiju je neprimjereno, ali i protupravno, kad od hrvatske izvršne vlasti slušaju da bi unošenje definicije braka u Ustav predstavljalo veliku pljusku hrvatskom političkom sazrijevanju i korak unazad.


Karamarko: HDZ je "za" referendum o braku

I HDZ će članovima i simpatizerima poručiti da na referendumu o braku glasuju za. To ima veze s tradicijskim vrijednostima, s poviješću, s onim što mi prihvaćamo kao definiciju braka, rekao je Tomislav Karamarko uoči Središnjeg odbora Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski.

Karamarko smatra da se referendumsko pitanje ne treba politizirati te je pozvao da se smanji napetost. Vidjeli ste Vladin spot u kojem pozivaju da se glasa protiv. Mi nećemo imati spot. Koga briga za koga ste vi. Izađite u nedjelju i zaokružite pa ćemo vidjeti što je narod odlučio, poručio je Karamarko.

Komentirajući današnju izjavu HDZ-ova zagrebačkog zastupnika Marija Župana, prema kojoj bi oni koji glasaju protiv bili nenormalni, Karamarko je rekao da u trenutku povišenih tenzija ljudi mogu izgovoriti svašta. S takvom se izjavom ne slažem, zastupnik je neiskusan i mlad političar i ne znam u kojem kontekstu je to izrekao. I s druge se strane čuju svakakve neprimjerene riječi, definicije i izjave. I ovim putem molim da se smanje tenzije i da ne politiziramo čitavu stvar, dodao je.