Za državni referendum nema "referendumske šutnje"

Za razliku od izbora, na državni referendum o ustavnoj definiciji braka ne primjenjuje se institut "šutnje", pa je i u subotu i u nedjelju, kada se referendum održava moguća referendumska promidžba.

Važeći zakon o referendumu ne propisuje institut referendumske šutnje, stoga se u provedbi državnog referenduma, određenog za 1. prosinca neće ograničavati promidžba, pozitivna ili negativna u odnosu na postavljeno referendumsko pitanje, navodi Državno izborno povjerenstvo (DIP).

Dakle, u subotu, 30. studenoga i u nedjelju, 1. prosinca moguća je promižba, objava izjava i intervjua zagovornika, odnosno protivnika referenduma. 

DIP poziva sve sudionike da se se s uvažavanjem odnose jedni prema drugima, prenosi potpredsjednica DIP-a Zdravka Čufar Šarić i podsjeća da kod promidžbe, ipak, postoje iznimke koje treba poštovati.

Naime, promidžba nije dopuštena ispred i u neposrednoj blizini glasačkih mjesta, kao što nije dopušteno na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati dijeljenjem letaka, plakatima, promidžbenim skupovima, govorima itd.

Državni referendum, treći od stjecanja hrvatske neovisnosti i prvi koji su inicirali građani, održava se u nedjelju, 1. prosinca. Oko 3, 8 milijuna birača u Hrvatskoj i inozemstvu imat će pravo odgovoriti na pitanje Jeste li za to da se u Ustav RH unese definicija da je brak životna zajednica žene i muškarca.