Rupe u zakonu - referendumska kampanja ne postoji

O pravilima referenduma ali i o zakonodavnoj praznini vezanoj za referendum u emisiji Hrvatska uživo govorila je potpredsjednica DIP-a Aleksandra Jozić Ileković.

Komentirajući poruke inicijative 'U ime obitelji' da je DIP pozivom na objavu donatora istupio od svojih ovlasti te se tako svrstao u antireferendumsku kampanju Jozić Ileković je kazala kako je činjenica da DIP nije ovlašten donijeti Obvezatnu uputu kojima bi sudionicima referendumske promidžbe bila propisana obveza javne objave izvora novca i troškova promidžbe. Taj su poziv, zato, uputili u formi priopćenja. 'A i u samom priopćenju smo rekli da hrvatsko referendumsko pravo ima puno praznina - uopće ne poznaje institut referendumske kampanje.

Na pitanje jesu li se članovi Vlade, predsjednik Republike i saborski zastupnici koji su se jasno odredili kako će glasovati - sudionici referendumske promidžbe potpredsjednica DIP-a je ponovila kako jasnih pravila nema, jer nema pravila o referendumskoj promidžbi. Međutim, kao obnašatelji funkcija oni bi se trebali suzdržavati izjašnjavanja, dodala je. Kazala je kako će DIP prve neslužbene rezultate referenduma imati oko 20 sati.