Bez zdravih obiteljskih temelja nema ni zdravog društva

Bez zdravih bračnih i obiteljskih temelja neće biti niti zdravog društva, poruka je s današnjeg okruglog stola na temu predstojećeg referenduma o ustavnoj definiciji braka koju je u Saboru organizirao zastupnik i predsjednik HSS-a Branko Hrg, a kojem su se odazvali predstavnici HDZ-a i HSP AS te Hrasta, Grozda, građanske inicijative U ime obitelji, vjerskih zajednica, kao i pravni i ustavni stručnjaci i gosti iz inozemstva.

Imam dojam da se vlast iznenadila ovom građanskom inicijativom i da se političari boje volje naroda, rekao je Ladislav Ilčić iz Grozda, koji je moderirao skup.

Svi nazočni založili su se za održavanje referenduma, a iz HDZ-a, HSS-a i HSP AS pozvali su građane da se izjasne za na referendumsko pitanje.

Institucija obitelji ostala je jedina zdrava u društvu i zato je moramo očuvati, rekao je zastupnik HDZ-a Ante Babić i izrazio zabrinutost zbog, kako je rekao, količine mržnje i netolerancije vladajućih glede referenduma.

Za nas je obitelj svetinja, naveo je zastupnik HSP AS Ivan Šimunović, a sličnog su mišljenja i HSS-ovci Branko Hrg i Marina Kolaković.

Krešimir Miletić iz Hrasta smatra da se, osim dorade Ustavnog zakona, treba pokrenuti i promjena izbornog zakona jer je to, po njegovom mišljenju, ključni faktor zbog čega ljudi ne izlaze na izbore u većem postotku pa se u Saboru donose odluke protivno mišljenju većine.

Švicarac Heiner Studer iz Europske kršćanske političke fondacije (ECPF) pozdravio je referendum u Hrvatskoj i pozvao građane da izađu i kažu svoje mišljenje. Budite sretni što možete organizirati referendum, iskoristite ga, rekao je Studer, ocijenivši da će referendum pomoći i političarima da više slušaju narod.

Iz te su udruge impresionirani mogućnošću hrvatskih građana da odluče o tom pitanju jer je brak institut koji štiti interes djece, ali i oca i majke te društva u cjelini. Iznijeli su i podatke iz istraživanja u kojem se pokazalo da mladi najviše cijene roditelje koji su uspjeli održati obitelj na okupu. Stabilna obitelj je rezultat stabilnog braka, poručili su.