Pozivanje članova Vlade "za" ili "protiv" referenduma je promidžba

Kad članovi hrvatske Vlade ne nastupaju osobno, već kao nositelji dužnosti pri čemu građane pozivaju da glasuju "za" ili "protiv" referendumskog pitanja o ustavnoj definiciji braka, tada takvo postupanje predstavlja referendumsku promidžbu, zaključilo je Državno izborno povjerenstvo.

DIP je takvo očitovanje dao odgovarajući na upit inicijative "U ime obitelji" jesu li Vlada i njeni članovi također sudionici referendumske promidžbe, odnosno na upit o referendumskoj promidžbi i praćenju njenog financiranja.  

DIP ne spori da promidžbene aktivnosti mogu iziskivati određene troškove te da za podmirenje tih troškova trebaju određena sredstva iz vlastitih izvora sudionika promidžbe ili iz donacija. Samo ispunjavanje obrasca sa punim sadržajem (vlastita sredstva, donacije, ime i prezime donatora, vrsta donacije itd.) predstavlja ispunjenje načela transparnetnosti referendumske promidžbe, naglašava DIP.

Povjerenstvo je ranije pozvalo sve sudionike promidžbe da javno objave podatke o izvoru sredstava i visini troškova promidžbe te da to učine najkasnije 24 sata prije referenduma. Međutim, propisi koji reguliraju provedbu referenduma ne obvezuju sudionike na objavu izvora i iznosa sredstava, niti ograničavaju ukupan iznos sredstava za tu namjenu.