'U ime obitelji' za kampanju prikupila 231.654 kune

Inicijativa 'U ime obitelji' predočila je na konferenciji za novinare u Zagrebu podatke o prikupljenim donacijama za referendumsku kampanju.

'Riječ je o iznosu od 231.654 kune, od kojega 30 posto otpada na pravne osobe, a 70 posto na fizičke. Bez obzira na zakonodavnu prazninu koja postoji vezano za promidžbu, mi ćemo prema preporuci Državnog izbornog povjerenstva 24 sata prije referenduma objaviti izvješće o troškovima kampanje, kazao je kordinator pravnog tima inicijative 'U ime obitelji' Krešimir Planinić. 'Nećemo objaviti identitet pravnih i fizičkih osoba koje su naši podupiratelji jer to nismo dužni prema zakonu, a i da ih zaštitimo od napada i uvreda kojima smo izloženi posljednjih dana', istaknuo je Planinić. Inicijativa je prvo financijsko izvješće objavila 16. lipnja, a dotad je prikupila 164.659 kuna, podsjetio je Planinić.

Članica Organizacijskog odbora Inicijative Željka Markić upozorila je da su mnoge osobe koje su se u javnosti izjasnile za inicijativu te da će na referendumu glasovati 'za' imale problema te bile izložene napadima i mobbingu. Kao primjer navela je atletičarku Blanku Vlašić koja je dala potporu kampanji, a nakon toga su sudionici antikampanje uspjeli potaknuti poništavanje njezina sponzorskog ugovora. Markić je ustvrdila da se njihove volontere i simpatizere javno napada te da su 'izloženi javnom linču'. Do sada smo za kampanju potrošili 75.000 kuna za razne letke i plakate, a jumbo plakate su financirali volonteri, rekla je. Najavila je da će se uskoro pojaviti jinglovi na radiopostajama te pozvala donatore da još pomognu njihovu kampanju jer su oni inicijativa koju financiraju sami građani. Naglasila je da podatke o svakom donatoru ima Ministarstvo financija, dodavši kako je 'aktualna Vlada otvoreno poduprla antikampanju'.