Referendum na 6.700 glasačkih mjesta

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je danas na svojim stranicama podatke o glasačkim mjestima za državni referendum o ustavnoj definiciji braka, koji će se održati u nedjelju, 1. prosinca. Na državnom referendumu glasovat će se na oko 6.700 glasačkih mjesta.

Riječ je o redovitim i posebnim glasačkim mjestima u Hrvatskoj te o glasačkim mjestima u inozemstvu, odnosno u 51 državi. Na posebnim glasačkim mjestima glasovat će birači na službi u Oružanim snagama RH, birači lišeni slobode (zatvorenici), posade pomorskih i riječnih brodova te birači u centrima i domovima koji skrbe za psihički bolesne odrasle osobe. 

Pravila o načinu uređenja glasačkih mjesta

U prostorijama u kojima će se glasovati na referendumu mogu se isticati samo državni simboli, kao što su grb i zastava Republike Hrvatske. Mogu se isticati i obilježja županija, gradova i općina u skladu s njihovim statutima. S glasačkog mjesta i iz njegove neposredne blizine, precizno u krugu od 50 metara, mora biti uklonjen sav promidženi materijal. Ispred glasačkog mjesta i u njegovoj neposrednoj blizini zabranjena je promidžba referenduma, bilo pozitivna ili negativna. Zabranjeno je i na bilo koji način navoditi birače kako će glasovati (dijeljenjem promidžbenih letaka, isticanjem plakata, održavanjem promidžbenih skupova i govora, davanjem intervjua, odnosno izjava).

Državni referendum održat će se u nedjelju, 1. prosinca i birači će na njemu odgovoriti na pitanje "Jeste li za to da se u Ustav unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?"