'Stanje na HRT-u je dobro iako neki političari tvrde suprotno'

Stanje na HRT-u je dobro, premda neki političari  žele uvjeriti javnost u suprotno. Ocijenio je to glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Goran Radman, govoreći na današnjoj tematskoj sjednici Odbora za informiranje, informatizaciju i medije  Hrvatskog sabora pod nazivom 'Stanje na HRT-u'.

U uvodnom izlaganju pred članovima Odbora glavni ravnatelj je obrazložio kako je svjestan relativnosti te ocjene, te kako je pred HRT-om još puno posla kako bi dosegao najviše europske standarde. Novi se Zakon koji je stupio na snagu prije godinu dana provodi bez većih teškoća, proizvode se sadržaji javne vrijednosti za javni novac a HRT je sada u cijelosti normativno uređena, naglasio je Radman. Glavni ravnatelj rekao je i kako je financijsko stanje na HRT-u stabilno. 2012.g. završena je s gubitkom od 29 milijuna kuna, a u prvih šest mjeseci 2013. HRT je u dobitku od 38 milijuna kuna.

'Preuzeo sam HRT kada je nad njom bila ovrha od 500 milijuna kuna Porezne uprave, naslijeđen iz prijašnjih radoblja, Riješili smo to pitanje i HRT može nastaviti poslovati bez prijetnje ovrhom', rekao je Radman. Dodao je i kako su novi akti i Zakon omogućili povezivanje i integriranje HRT-a te kako će HRT u sljedećoj godini pokrenuti investicijski ciklus vrijedan 200 milijuna kuna. 'Broj zaposlenih smanjen je za 25 otkada sam preuzeo dužnost, a  programom restrukturianja predviđeno je smanjenje broja zaposlenih za 600-700', rekao je Radman.

Članovima Odbora potom se obratio ravnatelj programa HRT-a Goran Rotim. Rekao je kako programi HRT-a ispunjavaju svoje zadaće definirane ugovorima. U tijeku je provedba projekta IMS-a kojemu je na čelu Zoran Šprajc, a kojemu je cilj sinergija potencijala I podizanje kvalitete programskih sadržaja. 'Potkraj 2012. HRT je pokrenuo dva nova kanala u okviru vlastitih snaga i sredstava. Rashodovna strana je smanjena za 14 milijuna kuna. Program je organiziran tako da ima 17 kanala i portal', rekao je Rotim, najavivši kako su pred HRT-om sljedeće godine veliki projekti poput Zimskih Olimpijskih igara i SP-a u nogometu u Brazilu.

Na sjednici je bio i potpredsjednik Programskog vijeća Bruno Kragić, koji je rekao kako će Vijeće uskoro podnijeti svoje godišnje izvješće o radu. Rekao je, pak, kako je Vijeće u dosadašnjem radu pokazalo visok stupanj razumijevanja, ali je bilo i kritično spram ispunjavanja programskih obveza. Za riječ se zatim javila novinarka HRT-a Elizabeta Gojan, uime Ogranka HND-a na HTV-u. Gojan je vrlo oštro ponovila stajališta HND-a na HTV-u o nedavnom tragičnom događaju u kojemu je život izgubila zaposlenica tvrtke Adria Gastro, koja upravlja restoranima na HRT-u te izvanrednom otkazu jedne zaposlenice HRT-a.

Na sjednici su potom govorili zasatupnici HDZ-a Sunčana Glavak i Jasen Mesić, koji su bili kritični spram nedavnih događaja i programa, a iskazali su i nezadovoljstvo gledanošću programa, koju su ocijenili preniskom. Zastupnnik SDP-a Šime Lučin rekao je kako svi žele reforme, ali nitko u vlastitoj kući. 'Nije lako provoditi restrukturiranje i osigurati da TV ispunjava ulogu javnog servisa. Zamislite kada krenu prvi veći otkazi. Pa mi ćemo morati imati svaki dan tematsku sjednicu o stanju na HRT-u. Govorim iz iskustva nekoga tko je vodio veliki sustav. To je krvav i težak posao, a kada završite, dobit ćete samo neprijatelje', rekao je Lučin.

Zastupnik Josip Kregar rekao je kako je glavni ravnatelj naslijedio tešku situaciju, ali kako je postupno rješava. Među govornicima je bila i ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, koja je naglasila kako HRT treba biti mjerilo novinarstva u Hrvatskoj.