Zagreb film festival, 11. put

Listopad u Zagrebu za mene je uvijek u znaku Zagreb film festivala - upečatljive rozoglave maskote Bibovi, gužva prije projekcija filmova, miris kokica, tulumi po završetku festivalskog dana... I najvažnije: dobri filmovi. Prvi put sam ZFF posjetila u njegovom četvrtom izdanju, 2006. godine.

Još se dobro sjećam filmova koje sam tada pogledala, jer su stvorili želju da ne propustim nijedno sljedeće izdanje festivala. Bila je riječ o komičnom i dirljivom filmu Pushing hands Ang Leeja te dokumentarcu I for India. No posebno mi se u pamćenje urezao dobitnik glavne nagrade, tzv. Zlatnih kolica, u kategoriji dugometražnih filmova: njemački redatelj Florian Henckel von Donnersmarck sa svojim prvijencem Život drugih. Bilo je to prvo međunarodno priznanje odličnom filmu koji je kasnije proglašen i najboljim u Europi za 2006. te osvojio Oscara za najbolji strani film.

Samo taj podatak dovoljno govori o kvaliteti filmova koje svake godine zagrebačka publika ima prilike vidjeti na ZFF-u. Posebnost festivala je da se upravo fokusira na najnovije i najzanimljivije naslove debitantskog autorskog filma iz čitavog svijeta. Glavni program tako donosi dugometražne i kratkometražne filmove, dokumentarce i program Kockice s aktualnim kratkim naslovima domaće produkcije. Što nam nudi ove godine? Ukupno 40 filmova.

Među dvanaest dugometražnih zaista se teško odlučiti koji ne biste pogledali. Ipak, mene je najviše zainteresirao Miran život - priča o životu, ljubavi i zagrobnom život, kako je najavljeno u službenom sinopsisu filma. Glavni lik je zaposlenik gradske uprave zadužen za traženje najbliže rodbine osoba koje su preminule same. Na mojem su popisu i indijski film Dabba te američki Privremeni dom. Veliki adut filma Centrala možda je ponajprije njegova glumačka postava: Léa Seydoux, Tahar Rahim, Olivier Gourmet.

U kategoriji dokumentaraca domaćoj publici najprivlačniji naslov sigurno je Goranov Wimbledon. Moj favorit je film Nevjernici koji prati ugledne znanstvenike Richarda Dawkinsa i Lawrencea Kraussa na svjetskoj turneji. U svojim predavanjima govore o važnosti znanosti i razuma te potiču ljude da odbace zastarjeli vjerski i politički motivirani pristup u važnim tekućim pitanjima.

U popratnom programu, među publikom je posebno popularan program Velikih 5 koji donosi pregled novih filmove iz pet najvažnijih europskih kinematografija. Ističe se drama Prošlost iranskog redatelja Asghara Farhadija te crna komedija Izletnici Bena Wheatleyja. U meni dragom programu Moj prvi film – koji prikazuje prvijence etabliranih autora – ovogodišnja tema je Poljska. Njima se ove godine pridružuju čak četiri nova filmska programa: Inspirirano stvarnim događajem, Istočnoeuropski SF, Queer Re-kreacija i Dan LUX filma. Potonji će prikazati tri ovogodišnja finalista filmske nagrade LUX Europskog parlamenta.

U programu filmova inspiriranih stvarnim događajem prikazat će se i pobjednik ovogodišnjeg Sundance festivala Postaja Fruitvale, za čiju projekciju sam već rezervirala karte. Prvi razlog je priča: 2009. godine 22-godišnjeg Afroamerikanca Oscara Granta ubio je policajac u kalifornijskom Oaklandu. Oscar je bio nenaoružan, policajac je dobio nisku kaznu, a čitava priča izazvala je oštru reakciju javnosti i prosvjede. Drugi razlog je glavni glumac: Michael B. Jordan, iznimno talentirani mladi glumac koji je mnogima sigurno poznat iz serije The Wire ili meni omiljene Friday Night Lights.

11. izdanje ZFF-a ove godine održava se od 20. do 27.10. na nekoliko lokacija, među kojima moram izdvojiti uvijek poseban ambijent Kina Europa, Kino Tuškanac i MSU. Nudi se više od stotinu filmova autora i autorica iz cijeloga svijeta razmještenih u deset različitih programa. Tako publika ima priliku pogledati na velikom platnu filmske uratke koje rijetko ili nikad ne susrećemo u ponudi komercijalnih kina. Pametnome dosta.

   ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.