Produženi EU vikend

Ah, taj produženi vikend. Nešto tipično hrvatsko, misle mnogi. Svi se veselimo onim razdobljima u godini kad možemo ukrasti dan ili dva spajanjem vikenda s neradnim danima i otputovati nekamo, posjetiti obitelj, obaviti dugo odgađane obveze, ili se jednostavno odmoriti uz kavu u kvartu s prijateljima.

Već godinama u medijima čitamo da spadamo u europski, i svjetski, vrh po broju državnih praznika. I to u negativnom kontekstu, ako se pita povelik broj političara i ekonomskih stručnjaka.

Kako situacija izgleda u gospodarskom motoru Europe, Njemačkoj? Na razini Savezne republike postoji devet državnih praznika, a samo u kalendarima triju saveznih državnih jedanaest dana zaokruženo je kao neradno (na račun crkvenih blagdana). I u Njemačkoj postoji koncept produženog vikenda, koji se često pretvara u kraći godišnji odmor – spajanjem neradnih dana i nekoliko dana godišnjeg može se stvoriti dosta prostora za pravi predah od posla.

Tako je njemački tjedni list Stern u članku početkom godine opširno opisao kako u 2013. s malo planiranja, primjerice, 30 dana godišnjeg možete praktički udvostručiti, budući da su ove godine svi praznici i blagdani pali na radne dane. Da gledamo na svijet u stereotipovima, ovako nešto bismo prije očekivali kod nas nego kod radišnih Nijemaca, zar ne?

U Hrvatskoj je četrnaest državnih praznika. Jednako kao u i Danskoj, dan više nego u Švicarskoj, no tri, odnosno četiri manje, nego u Kini i Japanu. U vremenima gospodarske krize taj podatak, kao i običaj produženih vikenda, često je nailazio na kritike. Stoga se nekoliko puta pokretala diskusija o smanjenju broja državnih praznika, a zadnji prijedlog došao je od aktualne Vlade: treba ih se ukinuti tri. Kažu da bi se tako potaknulo oslabjelo gospodarstvo i podigla produktivnost, no pitam se - je li to baš tako?

Produženi vikendi mogu se u različitim poduzećima i ustanovama iskoristiti za, recimo, održavanje strojeva, popravke ili održavanje raznih informatičkih sustava.  Isto tako poslodavcima uštede nezanemarive iznose – smanjuju im se troškovi struje, grijanja, interneta itd. U slučaju nekih pogona, potražnja tržišta je tako niska, da je zapravo kontraproduktivno proizvoditi previše nečega za čim se tržište baš i ne otima, da se tako izrazim.

A možda baš neradni dani i produženi vikendi povećavaju produktivnost – jer zadovoljan radnik je dobar radnik. Na kraju, budimo realni – za pokretanje hrvatskog gospodarstva potrebno je mnogo više od ukidanja triju praznika. I uz bok smo razvijenim državama, po nečemu ugodnom, što ne vidim da njihovim gospodarstvima šteti.

        - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- -

Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.