Gladni dizajneri


Hungry Designers – izložba intrigantnog imena, premijeru je doživjela početkom rujna u Muzeju turizma u Opatiji, nakon kratkog predstavljanja u popratnom programu zagrebačkog festivala Dan D u lipnju. Dvadesetak hrvatskih dizajnera i dizajnerskih timova na temu gastronomija u turizmu predstavilo je završne projekte. Fokus je pri tome na autentičnoj domaćoj gastronomiji, na dizajnu hrane, recepata, produkata te scenarija pripreme hrane.

Dok jedete srdelice spremljene na Rožnju i ispijate, naravno hrvatsko, vino iz redizajnirane bukare Bu, a za desert vas čekaju Mirisulini, mislite kako bi bilo divno sačuvati te trenutke. Zašto ne biste konzervirali ljeto pomoću proizvoda za prezervaciju tradicionalnih hrvatskih namirnica na tradicionalan način?

Želite li te divne okuse i mirise hrvatske kuhinje podijeliti i s najbližima kod kuće? Izbor je velik: Kulenove bebe, odnosno kulen u bite size formatu. Sirevi s potpisom ili bolje rečeno otiskom kopita ovce autorice od čijeg mlijeka su proizvedeni. Maslinovo ulje s ploveće uljare u čijoj ste proizvodnji sami sudjelovali zajedno s mještanim. Možete priložiti i Oil on za praktično razmazivanje ulja na kruh (funkcionira na principu roll on-a, kao što nam je primjerice poznato kod dezodoransa ili parfema).

Ukoliko se pak želite okušati u spravljanju hrvatskih jela, to možete pomoću pokretnog ognjišča Fogun ili seta za mlince, a sve začinite Zrnom soli iz zalihe koju ste sami stvorili na plaži. I nema potrebe za nervozom ako ste zaboravili koji recept, tu je Hrvatska à la carte, edukativna i zabavna kartaška igra koja se temelji na tipičnim hrvatskim namirnicama i autohtonim receptima. Dok gosti čekaju, neka se zabave testom To si što jedeš i sami otkriju koju bi regiju Hrvatske trebali posjetiti za gastronomski užitak po njihovoj mjeri. 

Naposljetku, za transport svih tih proizvoda  s odmora u Hrvatskoj kući poslužit će vam ceker Rogoz, kojeg ujedno kasnije možete koristiti za nabavku namirnica u svakodnevnom životu. Jednostavne, ali odlične ideje, zar ne?

Izložba Hungry Designers projekt je Hrvatskog dizajnerskog društva, odnosno platforme Design Tourism iza koje stoje Ivana Borovnjak i Roberta Bratović. Glavni cilj platforme je afirmacija i promicanje dizajna kao sastavnog dijela turističke industrije u Hrvatskoj. Svakako sve pohvale za ideju i provedbu iste – trebamo iskorisiti i izraditi sve potencijale koje nam nudi turizam kao jedina stabilna industrijska grana u zemlji.

Ivana mi otkriva da je posjećenost izložbe u Opatiji bila vrlo dobra, kao i interes medija za sami projekt. U usporedbi s prošlom godinom porastao je i broj dizajnera koji su željeli sudjelovati u ovom projektu. No, jedino što nedostaje je porast interesa kod poduzetnika i djelatnika u turizmu za izložbu. To je jedini način da neki od projekata i zažive u realnoj ponudi, naglašava Ivana.

Sve predstavljeno još je daleko od proizvodnje, ali daje inspiraciju za brendiranje hrvatske gastronomije u turizmu na edukativan i kreativan način, a ujedno su i originalan, ali što je još važnije, funkcionalan suvenir. Zato i sami bacite pogled – izložba je do 25. rujna otvorena u Opatiji, a od 18. do 20. listopada gostuje u Muzeju za primjenjenu umjetnost MAK u Beču u sklopu međunarodnog sajma za dizajn Blickfang. Sigurna sam da im to nije zadnja postaja.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -


Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od Njemica u međunarodnom programu Hrvatskog radija Glas Hrvatske, posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.