Festivalsko zbogom ljetu

Kad se sjetim svojih srednjoškolskih dana početkom 2000-ih godina, mogu samo reći da je ponuda festivala i koncerata, pogotovo za mlađu publiku, bila gotovo pa nikakva. Tu i tamo bi nas posjetila koja veća zvijezda ili band, veći glazbeni, kazališni i filmski festivali bili su u začecima, a mojim prijateljima i meni preostalo bi maštanje o putovanjima na događaje van granica Lijepe naše. No, u zadnjih nekoliko godina Hrvatska uspješno gradi reputaciju zemlje ljetnih festivala i dobrih koncerata na prekrasnim lokacijama.

Iz godine u godinu ponuda je sve veća. Neki festivali opstaju, neki su propali, no sigurno je jedno: bilo da slušate rock, jazz, elektronsku ili klasičnu glazbu, bilo da ste ljubitelj filma, kazališta ili folklora, gotovo za svakoga se nudi odgovarajući program. Dovoljna potvrda je činjenica da su ovo ljeto u Hrvatskoj nastupali Arctic Monkeys, Leonard Cohen, Robbie Williams, Iron Maiden, James Blake, Hardwell, Armin Van Buuren i Snoop Dogg, a mogli smo uživati u filmskim festivalima u Puli i Motovunu te zanimljivim kazališnim predstavama i koncertima klasične glazbe u Zadru, Dubrovniku i na Brijunima – da nabrojim samo neka od imena i događaja.  Sa zadnjim danima službene ljetne sezone polako se rasklapaju pozornice, no još uvijek nas čeka niz privlačnih događaja!

U magičnom ambijentu pulske Arene do kraja mjeseca nastupaju francuska pjevačica Zaz,  poznati hrvatski pjevač Massimo te legendarni Joe Cocker.  Blizu Pule se krajem mjeseca održava i već dobro poznati Outlook festival kojeg iz godine u godinu svrstavaju u najbolje europske festivale bass glazbe i soundsystem kulture. U tvrđavi Punta Christo na istoimenom poluotoku čeka vas impresivnih 550 izvođača na dvanaest dnevnih i noćnih pozornica te četrdesetak partyja na brodovima. Od ovogodišnjih imena izdvojila bih Mos Defa i Taliba Kwelija, a tu su još, među ostalim,  i The Pharcyde, Alborosie & Shengan Clan, Mala Cuba i DJ Mr Scruff.

Otok Pag, točnije klubovi na plaži Zrće koji više nisu nepoznanica na europskoj i svjetskoj karti festivala elektronske glazbe, i ove su godine  privukli mnogobrojnu publiku. Od ljeta i Zrća se možete oprostiti uz Sonus festival. Tijekom pet dana nastupaju svjetski poznati DJ-i kao što su Ricardo Villalobos, Loco Dice, Seth Troxler, DJ Sneak i mnogi drugi.

Iako kontinentalna Hrvatske doživi pravi mali egzodus tijekom ljetnih mjeseci, ni oni koji ostanu ne ostaju zakinuti za dobre događaje. Što sve nudi Zagreb, možete pročitati u blogu moje kolegice Mariane, a ja bih još preporučila opušteni i šarmantni Špancirfest u Varaždinu koji uvijek širi dobru atmosferu!

Ovogodišnji headliner je kultni britanski band Skunk Anansie, osim njih nam još stiže i Triggerfinger iz Belgije, a moći ćete čuti i poznatija imena domaće glazbene scene.

Ako ste pak željni klasične glazbe, svi putevi vode ka jednom od najpoznatijih i najdugovječnijih kulturnih događaja u Hrvatskoj, Dubrovačkim ljetnim igrama.

Vrhunac pruža svečano zatvaranje koje suprotstavljanjem dvaju poznatih ciklusa concerta grossa Vivaldija i Piazzole najavljuje temu glazbenog programa sljedećih, 65. Igara – Barok i njegovi odrazi u suvremenoj glazbi. Od kazališnih predstava krajem osmog mjeseca, moju pažnju pogotovo je privukao „Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija“ u izvedbi kazališta Ulysses na Brijunima – žalim što je i sama neću moći vidjeti!

Uz ovakvu listu događaja definitivno se veselim ostatku kolovoza, a jedva čekam vidjeti što donosi sljedeće ljeto!

Njemačka verzija bloga...