Završilo je posljednje festivalsko izdanje Eurokaza

Predstavom "iTMOi (in the mind of igor)" koreografa Akrama Khana, posvećenom stogodišnjici baleta Igora Stravinskog "Posvećenje proljeća", završilo je posljednje festivalsko izdanje Eurokaza, međunarodnoga festivala novog kazališta.

Khan se u predstavi bavi strukturalnim modelima kojima je "Posvećenje proljeća" promijenilo klasičnu glazbu istražujući kako se emocije mogu izraziti kroz obrasce.

Iako je predstava posvećena Stravinskom, Khan se ne koristi njegovom glazbom, nego novom kompozicijom nastalom u suradnji suvremenih skladatelja Nitina Sawhneya, Jocelyn Pook i Bena Frosta.

Stvarajući ovo djelo uz pomoć troje skladatelja mogli smo otkriti različite svjetove zvuka, služeći se Stravinskim kao ključem, vodičem, mapom, napisao je Khan na svojoj internetskoj stranici.

Akram Khan britanski je umjetnik podrijetlom iz Bangladeša i jedan od najistaknutijih svjetskih koreografa i plesača. Poznat je po inovativnom spoju tehnika tradicionalnog indijskog plesa i suvremenih koreografskih postupaka. Među njegovim su suradnicima brojni svjetski umjetnici, a poznat je i kao koreograf dijela svečanosti otvaranja Olimpijskih igara u Londonu.

Eurokaz, osnovan 1987. kao Festival novog europskog kazališta, odnosno kulturni program Univerzijade, ove je godine simbolički zatvorio krug posljednjim festivalskim izdanjem koje se odvija u trenutku pristupanja Hrvatske Europskoj uniji.

Od sljedeće godine Eurokaz će djelovati kao producentska kuća i ulagati u nezavisnu scenu, kojoj bi se na taj način omogućila bolja produkcija.