Četvrti "Dan D"

Dana 6. lipnja obilježena je 68. obljetnica savezničkog iskrcavanja na Normandiju tijekom Drugog svjetskog rata, kolokvijalno poznatog kao "Dan D".

Četiri dana kasnije, već četvrti put u Zagrebu, mladi dizajneri iz Hrvatske i regije obilježili su svoj "Dan D" – novim projektima izvršili su desant na domaću publiku.

Zbog prošlogodišnjih pozitivnih dojmova nikako nisam htjela propustiti dosad najveće izdanje tog događaja. Pod motom „Dizajn i grad“ domaćoj publici od 10. do 16. lipnja predstavilo se više od 350 dizajnera.

Nova, uzbudljiva lokacija - bivša industrijska zona Gredelj. Novost je i produljenje trajanja festivala s tri dana na cijeli tjedan kroz uvodni „Satelitski program“ koji je održan na nekoliko lokacija u centru grada.

No, srce „Dana D“ i ovaj put su programi D-izložba, D-market i D-industrija. U zadnja tri dana festivala privukli su 5 tisuća ljudi!

D-izložba je svakako okosnica festivala. Ovaj put je predstavila četrdesetak projekata mladih autora s različitih područja dizajnerskog i kreativnog djelovanja. Iz mnoštva zanimljivih projekata ipak moram izdvojiti tri.

Nakit koji je nastao u suradnji popularnog branda Little Wonder i dizajnerice Vedrane Mastele - već ga vidim kao glavni modni dodatak na domaćim ljetnim festivalima.

Multifunkcionalni komad namještaja za djecu ˝Ljuljko˝ Grupe VIL*e – istodobno ljujačka i ˝šamrljek˝. To bih bez razmišljanja postavila u svoj stan, iako po dobnoj skupini ne spadam u ciljane korisnike ovog proizvoda. No moram naglasiti da sam naišla na velik broj istomišljenika.

Ljubav na prvi pogled bio je simpatičan i zabavan luster u obliku kišobrana studenata dizajna Laure Mrkše i Tonija Šljake!

D-market je opet ponudio raznovrstan izbor probranih domaćih i regionalnih dizajnerskih brandova. Moji favoriti su: praktičan akademski rokovnik Acro, Lisnati odred koji nudi Biljkubator i Grow-Me-Up Cup, te studio za uređenje interijera i proizvodnju unikatnog namještaja Rustica Moderna. 

Moj osobni highlight festivala – izložba D-industrija  – bilježi velik interes publike. Domaća dizajnerska imena Kvadra, Regeneracija i Element te bosansko-hercegovački Artisan predstavili su svoje proizvode od kojih mi je jednostavno nemoguće izdvojiti samo jedan. Stoga vas prepuštam fotografijama! Iskreno se nadam se da će sljedećih godina ovaj dio programa biti još bogatiji jer domaći i regionalni dizajneri definitivno osvajaju svojim atraktivnim idejama na području produkt dizajna!

U sklopu popratnog programa s gostujućim izložbama, predavanjima i radionicama posebno me se dojmila izložba „Hungry Designers“. Duhovit i neuobičajen pristup gastronomsko-turističkoj ponudi Hrvatske: od baby kulena do testa koji prema vašim prehrambenim navikama određuje kojoj gastronomskoj regiji Lijepe naše pripadate. Tako dizajneri napokon imaju priliku hrvatskom turizmu utisnuti novi, kreativni pečat.

Poput svih dosadašnjih izdanja i ovogodišnji „Dan D“ je pomoću raznovrsnog i zanimljivog programa te opuštene atmosfere uz mirise vafli i smoothieja, druženje na livadama među hangarima i završnim partyjem postigao dvije vrlo bitne stvari: osim pružanja platforme za predstavljanje mladih dizajnera široj publici, odličan je primjer korištenja derutnih i napuštenih javnih prostora u nove svrhe. A upravo to treba kako Zagrebu tako i svim ostalim hrvatskim gradovima.Otkrivanje novih i zanimljivih mjesta, ljudi i događaja pričinjava mi veliko veselje, a još više me veseli kad ta otkrića mogu podijeliti s drugima – upravo tomu služi ovaj blog. Pri tome, kao jedna od "Njemica" u međunarodnom programu Hrvatskog radija "Glas Hrvatske", posebno želim njemačkim govornim područjima približiti našu zemlju sa svim njezinim zanimljivostima. Stoga na stranicama Glasa Hrvatske možete pronaći i njemačku verziju bloga.