Inicijativa U ime obitelji predala Saboru potpise

Predstavnici građanske inicijative U ime obitelji Saboru su predati zahtjev za raspisivanje referenduma s više od 710.000 potpisa birača. Traže da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

Predstavnici inicijative i dio volontera koji su skupljali potpise za pokretanje referenduma prethodno su se okupili na Zrinjevcu odakle su u povorci krenuli na Markov trg. U toj povorci bili su i predstavnici svih županijskih koordinacija koji će simbolično nositi potpise građana iz svoje županije. Osiguravali su ih volonteri inicijative, hrvatski branitelji, dragovoljci Domovinskoga rata te umirovljeni pripadnici Specijalne policije.

Sabor ne daje ocjene ni vrijednosne sudove, mi radimo u skladu s Poslovnikom, standardima i praksom Hrvatskog sabora, rekao je predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko čelnicima inicijative.

Novinarima je objasnio kakva je procedura uobičajena za sve zaprimljene podneske i zahtjeve.

Koordinatorica inicijative U ime obitelji Željka Markić izjavila je novinarima da 749.316 građana želi da se održi referendum. Očekujemo da će Vlada i Sabor poštovati Ustav i proceduru te raspisati referendum u najkraćem roku, poručila je Markić, dodavši kako nema pravno utemeljenog ni pravednog načina da izvršna vlast izbjegne raspisivanje referenduma. Bilo kakav korak koji bi išao u tom smjeru značio bi ili primjenu političke sile ili nekakvu smicalicu. Ne očekujem da bilo tko u Hrvatskoj želi napraviti korak unatrag prema totalitarizmu, rekla je Markić.

Predaji potpisa u zgradi Hrvatskog sabora prethodila je povorka više stotina simpatizera. Mnogi od nas se ne poznaju, ali smo ujedinjeni oko istog cilja - da u Hrvatskoj svi građani na najdemokratskiji način imaju priliku reći kako žele urediti društvo. To je pitanje koje je svima jako važno - pitanje braka, obitelji i posvajanja djece, poručila je Markić okupljenim pristašama. Zahvalila im je što su, kako je rekla, podnijeli napade, šikaniranja i napade u medijima.

Novinare je zanimalo podupire li inicijativa U ime obitelji sutrašnji Gay pride, a Markić je odgovorila kako podupiru pravo svih građana da se izjasne o onome što im je važno. Nama je važno da se izjasnimo o pitanju braka, drugima je važno nešto drugo i to pravo imaju svi građani, a nama je drago što ga imaju u demokratskoj Hrvatskoj, kazala je Markić.