Jovanović prozvao Ustavni sud i Jasnu Omejec

Priopćenje predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec u Dnevniku i njezin intervju Jutarnjem listu, u kojima proziva premijera Zorana Milanovića i ministra Željka Jovanovića, izazvali su oštru reakciju.

'Ustavni sud podupire zdravstveni odgoj'


Omejec je naime rekla da premijer i ministar nemaju pravo komentirati odluku Ustavnog suda o ukidanju Kurikuluma zdravstvenog odgoja, osobito izjave sudaca Arlovića i Šeparavića, nego da tu odluku moraju provesti.

U ekskluzivnoj i žestokoj izjavi za Dnevnik HTV-a ministar Željko Jovanović ne spori provođenje odluke, ali je prozvao i Ustavni sud i ustavne suce i Jasnu Omejec podsjećajući da se svojedobno zbog nje morao mijenjati zakon da bi bila izabrana u Ustavni sud.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec prvo priopćenjem, pa izjavama za medije, upozorava da izvršna vlast odluke Ustavnog suda mora provoditi, a ne komentirati. Ministar Željko Jovanović ipak smatra da je Vlada dužna komentirati sve što se tiče hrvatskog društva.

Moram reći da sam iznenađen izjavom gospođe Omejec, budući da su naše izjave bile da poštujemo odluke Ustavnog suda i da ćemo je provesti u djelo, rekao je ministar obrazovanja, znanosti i sporta.

Komentirali su, kaže ministar, samo netočne navode sudaca Arlovića i Šeparovića. I onda kreće u žešći napad: Za razliku od Ustavnog suda koji svojim ponašanjem pokazuje da se zaista radi o političkom tijelu, da u njemu sjede ljudi koji ni dana nisu proveli u pravosuđu, da je za gospođu Omejec čak mijenjan zakon da bi mogla biti članica Ustavnog suda, Vlada ima odgovonost da nastupa prema svojim građanima.

Ministar problem vidi i u datumu objave odluke: Odluka o zdravstvenom odgoju koja je donesena između dva izborna kruga utjeće na rezultate izbora, rekao je ministar. 

I na kraju otkriva kako razmišlja o manevru kojim bi zaobišao odluku Ustavnog suda, odnosno da predmet nazove zdravlje, i uopće ne spomene riječ odgoj. Ozbiljno o tome razmišljam, bi li tada bila prekršena procedura. I mislim da bismo nakon toga mogli lakše osigurati zdravlje našoj djeci, zaključio je Jovanović.

Predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec odbija ulaziti u daljnju polemiku, no upućuje nas na članak 31. Ustavnog zakona po kojem je dužnost Vlade osigurati provođenje odluka Ustavnog suda.