Web HRT-a najbolji u 2012. u kategoriji medija

Internetska stranica Hrvatske radiotelevizije - www.hrt.hr proglašena je najboljom u kategoriji mediji, novosti i oglasnici u 2012. u jednom od najcjenjenijih internetskih izbora u zemlji - VIDI WEB Top 100. Konkurencija je u toj kategoriji uvijek jaka, a stručni ocjenjivački sud nagradu je dodijelio HRT-u.

Redizajnirana stranica puno je preglednija nego ranije. U kratkom vremenu korisnici mogu saznati aktualne informacije, brojne TV i radijske emisije dostupne su na zahtjev. Prvi program može se gledati uživo, a postoji i aplikacija za slušanje HR na iPhoneu. Sadržajno i tehnološki zabilježen je nevjerojatan iskorak u usporedbi sa starom web stranicom, kaže se u obrazloženju stručnog žirija.

U godini kada je malo dobrih vijesti iz Hrvatske, nevjerojatna je vijest da se na natječaj za najbolje webove i mobilne aplikacije VIDI WEB Top 100 2012. prijavilo na tisuće projekata kojima tvrtke i pojedinci iz Hrvatske i regije žele dokazati da su sposobni odgovoriti na izazove svjetske web-industrije.

Daleko smo iznad prosjeka Europske unije što se tiče čitanja vijesti i novina na internetu - 85% Hrvata s priključkom na internet svakodnevno se online informira, dok je europski prosjek 61%. Gotovo 99% mlađih od 30 godina u Hrvatskoj korisnici su interneta, a svaki se dan osnivaju deseci start-up tvrtki koje stvaraju novu industriju. Ovo je priča o njima i njihovu uspjehu.

Jedan od najstarijih web-natječaja u Europi, koji je promovirao mnoge, danas poznate i uspješne webove, po 14. put objavljuje odabranih 100 najboljih webova i 10 webova iz regije, koji će s ponosom nositi prestižnu oznaku VIDI WEB TOP 100 - Najbolji web!

Preglednost, jednostavnost navigacije, dobra strukturiranost, poziv na interakciju s korisnikom i čistoća dizajna samo su neki od atributa kojima je stručni ocjenjivački sud opisao pobjedničke webove i mobilne aplikacije. No trendove predvode novi medijski web-projekti kao i sasvim novi anonimni web-servisi koji svojom originalnošću brzo prikupljaju svoje poklonike, riječi su koje se iščitavaju iz ocjena zaista respektabilnog ovogodišnjeg stručnog žirija.

Četrdesetak renomiranih stručnjaka iz čak 30 medijskih kuća i organizacija iz Hrvatske i regije odabralo je koji će se webovi i mobilne web-aplikacije uvrstiti u VIDI WEB Top 100 te tako nadopuniti najveći hrvatski on-line direktorij webova u koji se tijekom 14 godina prijavilo više od 33.000 web-stranica. Iako je gospodarstvo u višegodišnjoj recesiji, hrvatska web-industrija pokazuje da se to na nju ne odnosi i da uz svaku moguću štednju web ostaje važan projekt u proračunu svake tvrtke, obrta, organizacije ili čak pojedinca.

Od oko 4446 prijavljenih webova i mobilnih aplikacija oznaku nominirane web- stranice dobilo je njih 1288. Samom nominacijom ti su webovi ušli u krug odabranih jer su zadovoljili tehnološke i sadržajne zahtjeve kakvi karakteriziraju suvremene webove. Iako je natječaj osmišljen da podijeli samo 110 prestižnih amblema koji opisuju najbolje webove, preporučujemo da se pogledaju sve nominirane stranice koje su dobile oznaku Nominirani web.

Te nominirane webove i aplikacije na natječaj su prijavili mnogobrojni profesionalci koji se bave razvojem internetskih stranica, mobilnih aplikacija, ali  i amateri koji pišu svoj blog, tvrtke sa svojom korporativnom ili Facebook stranicom, a zahvaljujući Hrvatskoj gospodarskoj komori ovaj je natječaj otvoren za sve i bez plaćanja kotizacije.

Stručni ocjenjivački sud proglasio je najbolje od najboljih po kategorijama:

mediji, novosti, oglasnici - www.hrt.hr  

korporativne stranice - Iskon.hr

znanost, obrazovanje, kultura - Drzavna-matura.com

zabava, moda, glazba - Ledonardo.hr

vladine organizacije, državne institucije i javni servisi - map.hak.hr

mobilni web i aplikacije - Erste mBanking

blogovi - doliclivadabb.blogspot.com

turizam i putovanja - studio-kairos.com

sport, zdravlje, prehrana - coolinarika.com/coolerice/dobrodosli

web-promocija, community servisi i social media aplikacije - Kraš Dinosauri.

Na službenoj stranici natječaja na adresi http://top100.vidi.hr možete od 21. prosinca 2012. od 13 sati pogledati kratki film u kojemu se mogu vidjeti svi ovogodišnji dobitnici te osjetiti atmosfera u kojoj nastaje odluka o dobitnicima.