Putinova unija

Kad je objavio kandidaturu za novog ruskog predsjednika, Vladimir Putin je otputovao u Kinu pokazati kako se i zašto vraća u Kremlj. Putuje sa 160 direktora, među njima su šefovi Gazproma i Rosnefta, potpisuje za 2 dana ugovore teške 7 milijardi dolara, nudi Kini nove poslove. I plin koji bi bio mnogo skuplji od sadašnjeg koji Kinezi kupuju preko mora.    
Kao što znate, neke zemlje, uključivo i SAD i Europu, došle su u ekonomsku nestabilnost. U tom pogledu rusko-kineska suradnja pomoći će stabilizirati svjetsku ekonomiju, donijet će koristi svima, rekao je Putin novinarima u Pekingu.

To je slika Rusije koju moderni “car” gradi i voli. Jaka i svjetski važna država, Moskva kao partner željan tehnologije, investitor, najjači igrač na svjetskoj pozornici, bez dugova i gladi, zemlja energije, nanotehnologije i industrije oružja, svemirskih letova, investicija, prebogata sirovinama, zemlja potrebna svijetu budućnosti, karika mira i stabilnosti Euroazije. Tako nastupaju prema NATO-u. Ruski predsjednik Medvedev obraća se naciji i među ostalim kaže: Glavno je to da Europi ne trebaju nove crte razdvajanja. Potreban joj je jedinstveni opseg sigurnosti, s ravnopravnim sudjelovanjem ruske strane!

Ponovo uzdići moć Rusije, to je glavni cilj vanjske politike Vladimira Putina i njegova pokoljenja koje ga desetljećima slijedi. Uzdrmani zapad pokušava izići iz ratova u Iraku i Afganistanu, a financijska kriza plijeni energiju Europe. Proturaketni štit u Srednjoj Europi pretvara se u štit porozan za ruske sustave. Rusi su upalili radar i šalju rakete u Kaliningrad. Opremaju rakete i zemaljske postaje novom elektronikom, a predsjednik Medvedev prijeti: Ako te mjere ne budu dovoljne, Rusija će na zapadu i jugu rasporediti moderne udarne sustave oružja i osigurati nadmoć nad europskim dijelom Proturaketnog štita!”

Ne zatvara, kaže Medvedev, vrata suradnji s NATO-om. Ekonomski ojačala Moskva punih je škrinja dolara. Prilika je kupovati po kriznoj Europi i uvesti slobodnu trgovinu u Zajednicu 11 neovisnih država osnovanu prije 20 godina. Nekad je Moskva politički i sigurnosno povezivala zemlje koje su ekonomski sanjale sjaj izloga Zapada. Danas Rusija betonira svoj utjecaj u velikom broju bivših sovjetskih republika. Okupit će i osnažiti susjedstvo, pa zastrašivati Amerikance s nešto raketnih protumjera. Nastaje Euroazijska unija s Rusijom kao središtem i spojnicom Europe s azijskopacifičkim žarištima moći, neki kažu, Putin bi htio postati vođa te unije. Kritizira ga bivši sovjetski vođa Mikhail Gorbačov i kaže:    
Nakon što je Putin napunio dva mandata kao predsjednik i sada jedan kao premijer, ta epizoda dvojne vlasti, iako je formalno u skladu s ustavom, zapravo ruši načela demokracije.

Kad je Rusija prije manje od dvije godine stvorila carinsku uniju s Bjelorusijom i Kazahstanom, dobila je pravni okvir za jačanje svih drugih veza i utjecaja. Za par mjeseci bit će to zajednički ekonomski prostor, a Putin je za 2013. najavio Euroazijsku ekonomsku uniju. On stvara zaista nešto veće i dublje od postojećih carinskih i trgovačkih sporazuma s “bliskim susjedima”. Tadžikistan, Kirgistan i Ukrajina su jako zainteresirani, Zapad može samo gledati. Na zadnju sjednicu državne Dume dolazi premijer, hoće se oprostiti sa zastupnicima i kaže: Svima vam hvala, i onima koji su ustali i onima koji nisu, hvala na suradnji! Mnogi od 450 zastupnika Dume ustali su pozdraviti premijera kad je ušao, a neki nisu. Ipak, svi ustaju kad treba na kraju mandata otpjevati rusku himu. 

Vladimir Putin, ruski premijer: Uvjeren sam, ujedinjeni smo u zajedničkom cilju – odanosti Rusiji. Svaki skupni ili posebni interes treba ostaviti po strani za dobro društva. Tu je samo jedan kriterij u poslu, a to je dobrobit Rusije...

U Euroazijskoj uniji Moskva se nikad neće zaustaviti samo na ukidanju carina i na zajedničkom tržištu. Tu su vojni aranžmani, politički utjecaj, zajednička sigurnost i proizvodnja oružja koje zagovara Putin. Moćni moderni car zanijekat će obnovu bilo kakvog Sovjetskog Saveza. I zaista! Nitko ne zna što je sve i kako zamislio, ali Kremlj je danas mlad, a premudar za ponavljanje pogrešaka iz prošlosti.

piše: Jozo Ćurić, komentator u Informativnom programu HTV-a

(ovu temu pogledajte u emisiji Oko globusa u nedjelju 27. studenog navečer na Prvom programu HTV-a)