Fukushima nije Černobil

Stanje nuklearne centrale Fukushime potpuno je drugačije od stanja u Černobilu prije 25 godina, iako su na jednakoj razini prema Međunarodnoj skali nuklearnih i radioloških događaja, objavila je Međunarodna agencija za nuklearnu energiju.

U Fukushimi prijelaz na razinu 7

Japan je povećao razinu nuklearne katastrofe u nuklearki Fukushimi Daiichi s 5 na najvišu 7, čime je ta katastrofa izjednačena s katastrofom u Černobilu iz 1986. Prijelaz na razinu 7, veliku nesreću sa značajnim učincima na zdravlje i okoliš, odlučen je na temelju ukupnog ispuštanja radioaktivnosti, 370.000 terabekerela do sada, prema podacima japanskih vlasti, dok je u Černobilu utvrđeno ispuštanje radioaktivnosti od 5,2 milijuna terabekerela, objasnio je šef Odjela za sigurnost i nuklearnu sigurnost IAEA-e Denis Flory.

IAEA također naglašava da je katastrofu u Černobilu izazvala ljudska pogreška, dok su krizu u Fukushimi izazvali potres i tsunami.

Snažna eksplozija u Černobilu, s jednim reaktorom u radu, odaslala je velike količine radiaktivnosti u atmosferu, raspršivši je po planetu. U Fukushimi su se reaktori ugasili i nije bilo eksplozije unutar sigurnosnog pojasa, prenosi Hina.

Flory zaključuje da je stanje u Fukushimi i dalje vrlo ozbiljno, ali postoje prvi znakovi povratka nekih funkcija, posebno opskrbe sustava hlađenja reaktora.