Slatka kuharica: Božićni kolači

Božić je definitivno vrijeme kada se vraćamo tradiciji. Posežemo za receptima koje su vrijedno zapisivale i spremale naše bake dok se kuća puni mirisom kolača i zimskih mirodija.

Petra Jelenić se za Božić podsjetila obiteljske tradicije i pripremila smeđi kolač svoje bake Vilme, dok je njena gošća i prijateljica, kuharica Priska Thuring, napravila švicarske kekse koji je podsjećaju na drugi dom.


Smeđi kolač bake Vilme

250 g maslaca sobne temperature
200 g šećera u prahu
1 žličica mljevene crne kave
prstohvat cimeta
1 žličica kakaa
korica 1 limuna
5 jaja
80 g  glatkog brašna
200 ml ruma
100 g otopljene čokolade
120 g sjeckanih oraha
50 g sirovih pistacija
200 g marmelade od malina

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U bjelanjke dodati 2 žlice šećera u prahu pa izmiksati u srednje tvrdi snijeg. U drugu zdjelu izmiješati omekšali maslac, rastopljenu čokoladu i ostatak šećera u prahu. Dodati cimet, kavu, kakao i naribanu koricu limuna te sve zajedno pjenastno izmiksati. Dodati rum, i na kraju dodavati jedan po jedan žumanjak dok se sve poveže. U treću zdjelu prosijati brašno pa dodati sitno sjeckane orahe. Zatim u istu smjesu dodati  i pistacije. U izmiksane bjelanjke postepeno dodavati smjesu s čokoladom, te lagano umiješati smjesu sa brašnom i orasima. Smjesu staviti u prethodno pripremljen kalup (lagano namastiti i obložiti papirom za pečenje) i staviti u pećnicu zagrijanu na 180°C, oko 20 minuta. Ohladiti, i zatim razrezati na tri jednaka dijela. Na prvi sloj namazati zagrijanu marmeladu, zatim staviti drugi sloj i ponovno premazati marmeladom, te na kraju treći sloj i marmeladu. Staviti u hladnjak da se stisne. Ukrasiti Ganache kremom.

Ganache od tamne čokolade
200 g čokolade (62% kakaa)
230 ml slatkog vrhnja (35% mliječne masti)
Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja (ne smije zakipiti). Preliti preko natrgane čokolade i pustiti nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu. Miješati sve dok se dobije glatka smjesa. Pustiti da se ohladi i stisne, pa ukrasiti kolač.

Ganache sa kremom od mliječne čokolade
200 g mliječne čokolade (izabrati neku manje slatku vrstu)
160 ml slatkog vrhnja
Slatko vrhnje zagrijati do točke vrenja (ne smije zakipiti). Preliti preko natrgane čokolade i pustiti nekoliko minuta da toplina vrhnja otopi čokoladu. Miješati sve dok se dobije glatka smjesa. Pustiti da se ohladi i stisne, pa ukrasiti kolač.


Keksi Basler Brunsli (Priskin recept)

115g mljevenih badema
150g kristal šećera
85g tamne čokolade
1/2 žličice cimet
1 žličica mljevenih klinčića
1 bjelanjak

Ručno izmiješati sve sastojke u homogenu smjesu. Na tvrdu plohu staviti papir za pečenje i obilato posuti šećerom, staviti smjesu te ponovno posuti šećerom. Prekriti papirom za pečenje te preko istog razvaljati tijesto na 1 cm debljine (tijekom valjanja smjesu još par puta posuti šećerom, po želji). Modlicama izrezati u željene oblike te ostaviti da se suši na sobnoj temperature oko 3 sata.


Epizodu Slatke kuharice, Božićni specijal, pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi.