Slasni božićni kolačići neobičnih oblika

Vrijeme je za pripremu malih božićnih kolačića. Vrijedna ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetila je Centar za Kulturu Prehrane kako bi vam otkrila recepte za kekse s đumbirom i medom i  okruglice s cimetom i čokoladom.

Gingerbread keksi (keksi s đumbirom i medom)
Tijesto:
1. 110 g maslaca
2. 100 g šećera
3. 1 žlica đumbira u prahu
4. ¾ žličice sode bikarbone
5. ½ žličice cimeta
6. ¼ žličice mljevenog klinčića
7. 120 ml meda
8. 1 jaje
9. 310 g brašna
Royal icing:
1. 1 bjelanjak
2. 200 g šećera u prahu
3. 1 žličica limunovog soka
Priprema:
• Miksajte maslac električnim mikserom dok ne postane pjenast.
• Dodajte šećer, đumbir, sodu bikarbonu, cimet i klinčić te nastavite miješati.
• Umiješajte med i jaje.
• Dodajte i brašno te nastavite miješati spiralnim nastavcima dok se svi sastojci ne spoje.
• Dobit će te jako mekano tijesto koje razdijelite na dva dijela te svaki omotajte prozirnom folijom i hladite oko 3 sata.
• Na dobro pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto te modlicama izrezujte željene oblike. (Tijesto je dosta mekano i treba dobro pobrašniti površinu, valjak, ruke i modlice).
• Pecite keksiće u prethodno zagrijanoj pećnici pri 180 stupnjeva 6 minuta.
• Dok se keksi hlade napravite royal icing.
• Bjelanjak lagano umutite s žličicom limunovog soka te mu postepeno dodajite šećer i nastavite miješati dok se sastojci ne spoje.
• Smjesu od bjelanjka stavite u slastičarsku špricu ili vrećicu s najmanjim nastavkom i ukrašavajte ohlađene keksiće željenim oblicima.

Božićni Chocholate Chip Cookies (okruglice s cimetom i čokoladom)
• 240 g glatkog brašna (može i pola integralnog, a pola bijelog brašna)
• pola žličice praška za pecivo i pola žličice sode bikarbone
• prstohvat soli
• 145 g maslaca
• 120 g šećera (bijelog ili smeđeg)
• 1 veliko jaje
• 1 žličica ekstrakta vanilije / zrnca iz mahune vanilije
• 230 g čokolade (nasjeckane)
• Cimet
Priprema:
1. Prosijte brašno, prašak za pecivo, sodu i sol.
2. Maslac miksajte sa šećerom (da smjesa postane lagana, pahuljasta i maziva).
3. Umiksajte jaje i ekstrakt vanilije.
4. Dodajte brašno, prašak, sodu i sol. Lagano izmiksajte da se sastojci spoje.
5. Dodajte čokoladu i umiješajte kuhačom ili rukama.
6. Smjesu stavite u plastičnu vrećicu i ostavite u frižideru između 24-72h.
7. Smjesu izvadite iz vrećice, uzimajte komadić po komadić i oblikujte u kuglice veličine oraha. Pecite 13 minuta na 180°C.
8. Ostavite da se u potpunosti ohlade.

Ocijeni članak