Odbor za medije Hrvatskog Sabora prihvatio izvješća o radu HRT-a

Odbora za informiranje, informatizaciju i medije Hrvatskog Sabora na sjednici 17. veljače je većinom glasova prihvatio izvješća o poslovanju HRT-a za 2012. godinu kao i izvješće Programskog vijeća HRT-a  za razdoblje od studenoga 2012. do 31. prosinca 2013. godine. Također, prihvaćeno je i izvješće o radu Nadzornog odbora i provedbi nadzora zakonitosti rada i financijskog poslovanja HRT-a u 2012. godini. Hrvatski Sabor raspravljat će o HRT-u na sutrašnjoj  plenarnoj sjednici.

O izvješću se uvodno osvrnuo Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman, koji je rekao kako je razlog gubitku od 29 milijuna kuna te 2012. godine bio nerealno visoki plan  za 2012. jer se planiralo povećanje iznosa pristojbe, zatim reduciranje vremena oglašavanja na HRT-u i reduciranje tržišta komercijalnog oglašavanja. HRT je 2012. imala dva ključna sportska projekta, Ljetne OI iz Londona i Europsko nogometno prvenstvo što je povećalo troškove, rekao je Radman, dodavši kako je HRT u 2012. godini stavila u funkciju i dva nova tv kanala.

Kontekst poslovanja bio je otežan, došlo je do regulatornih promjena, mijenjao se Zakon o HRT-u što je povuklo promjene upravljačke  strukture, istaknuo je Radman.

Govoreći o radu Programskg vijeća, predsjednica Nina Obuljen rekla je kako je ovo  privremeni izvještaj o obvezama iz Ugovora za 2012. a za 2013. još nije sastavljeno. Dali smo pregled stanja i ukazali na probleme koje smo uočili u radu  HRT-a. Vezano uz praćenje ispunjavanja odredbi Ugovora, pokušavamo uspostaviti jedan sustav kojim bi se pratilo ispunjavanje obveza, rekla je Obuljen.

Govoreći o problemima, rekla je kako Vijeće smatra da u IMS-u HRT-a  dolazi do problema. Imamo problem nemogućnosti definiranja uredničkih ovlasti, novi ustroj je dao sve ovlasti urednicima kanala, ali za niz procesa ne možemo locirati uredničku odgovornost, rekla je Obuljen.

Dodala je i kako su Programswko vijeće i Ravnateljstvo formirali zajedničku radnu skupinu s ciljem  zajedničkog rada  na uspostavi sustava mjesečnog praćenja ispunjavanja programskih obveza i to u koordinaciji sa Marijom Nemčić, v.d ravnateljicom programa HRT-a i ravnateljicom produkcije HRT-a.

Član Odbora Jasen Mesić (HDZ) kao glavne zamjerke naveo je, kako je rekao, neispunjavanje obveza prema HAVC-u od strane HRT-a, a citirao je i izvješče organizacije Reporteri bez granica. Vladajućoj stranci daje se politička kontrola nad sadržajem za emitiranje, rekao je Mesić. No, govoreći o 2012. godini rekao je kako je teško nekome uputiti kritike jer su se te godine izmijenile tri upravljačke strukture na HRT-u.